Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Φεύγει η τρόικα, παρατείνεται η αβεβαιότητα
Φεύγει η τρόικα, παρατείνεται η αβεβαιότητα

Φεύγει η τρόικα, παρατείνεται η αβεβαιότητα

Με τα περισσότερα μέτωπα να παραμένουν ανοιχτά, οι θεσμοί αναχωρούν σήμερα το απόγευμα από την Αθήνα, αφού πραγματοποιήσουν μια τελευταία συνάντηση με την στο Χίλτον.

Το που επικρατούσε χθες στην ήταν βαρύ και οι πληροφορίες ανέφεραν ότι δύσκολα διαφαινόταν προοπτική συμφωνίας ώς το της 20ής Μαρτίου.
«Κάνουμε τρία βήματα μπροστά και δύο πίσω», έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», τονίζοντας ότι η αποστολή των κλιμακίων δεν διέφερε αυτήν τη φορά από τις πρακτικές του παρελθόντος.
Η απέδιδε ευθύνες για τη νέα αυτή καθυστέρηση στη σκληρή γραμμή που ακολουθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Χαρακτηριστικά, υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου υποστήριζε χθες το βράδυ, μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τους θεσμούς, ότι αν επιδείξει καλή διάθεση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι εφικτή μια συμφωνία έως τις 20 Μαρτίου.
Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρουσίασε μέρη από το δικό του μνημόνιο, το λεγόμενο MEFP, αντίστοιχο του ευρωπαϊκού MOU. Το ΜΕFP είναι ένα ιδιαίτερα τεχνικό κείμενο που η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2014  με πολύ πιο επιθετικό τόνο από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό μνημόνιο, απαριθμώντας τα σημεία διαφωνίας και όχι συμφωνίας συνοδευόμενο από ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων. Για να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, τα δύο μνημόνια, ευρωπαϊκό και του Ταμείου, πρέπει να συγκλίνουν ώστε να είναι σχεδόν ταυτόσημα.
«Υπήρξε πρόοδος, γίνονται συγκλίσεις», υποστήριζε, εξάλλου, χθες άλλη πηγή του οικονομικού επιτελείου.
Ωστόσο, οι συγκλίσεις είναι προς το ελάχιστες σε σύγκριση με τις αποκλίσεις.
Από τα πλέον σημαντικά εκκρεμή θέματα είναι η περικοπή των προσωπικών διαφορών στις συντάξεις. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας υποστήριζαν χθες πως είναι ακόμη ανοιχτό το εάν θα επιβληθεί η περικοπή από το 2019 ή το 2020. Πηγή των ευρωπαϊκών θεσμών, αντιθέτως, υποστήριζε ότι οι θεσμοί έχουν αποδεχθεί το 2020, αλλά θέλουν η μείωση να γίνει εφάπαξ και όχι σταδιακά, όπως επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του, το 2020-2021 οι συνταξιοδοτικές δαπάνες θα μειωθούν στα επίπεδα του μέσου όρου της Ευρώπης χωρίς να ληφθούν μέτρα περικοπών.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συμμετοχή της Νίκης Βόλου στην 1η ημερίδα επιδόσεων στο κλειστό κολυμβητήριο Λάρισας - https://t.co/4meSvzpwnJ… -

  • Γ. Καλτσογιάννης: Άμεση παρέμβαση για το υψηλό κόστος ενέργειας #υψηλόκόστοςενέργειας - https://t.co/n1KoTZ27Rj -

  • Κορωνοϊός – Μελέτη: Τι ισχύει για αυτοάνοσες αντιδράσεις και αυτοαντισώματα σε ασθενείς Covid… - https://t.co/Wjm4U1Dbso -

"Αλιεύοντας" την είδηση