Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Φεύγει το ΑΣΕΠ, έρχεται η επετηρίδα
Φεύγει το ΑΣΕΠ, έρχεται η επετηρίδα

Φεύγει το ΑΣΕΠ, έρχεται η επετηρίδα

Σε ανεργία και αναγκάζει ουσιαστικά το υπ. Παιδείας περίπου 120.000 νέους πτυχιούχους ελληνικών ΑΕΙ, παρότι οι ίδιοι έχουν μεριμνήσει (με χρήμα και κόπο) να εφοδιαστούν με τίτλους και εξειδικεύσεις για να διεκδικήσουν μία θέση στην αγορά εργασίας. Το ελληνικό δεν έχει θέση γι' αυτούς, καθώς ο αρμόδιος υπουργός ίκος Φίλης δρομολογεί οι προσλήψεις που θα πραγματοποιηθούν για το ερχόμενο σχολικό έτος 2016-2017 να γίνουν χωρίς διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Θα μετρήσουν μόνο υπηρεσία αναπληρωτή και κοινωνικά . Δηλαδή, επιστρέφει από το… παράθυρο η επετηρίδα και εν κρυπτώ καταργείται ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ.

Στους πίνακες των διορισμών θα έχουν θέση οι , οι οποίοι προσελήφθησαν ως αναπληρωτές για πρώτη φορά έως και το 2009 και έκτοτε προσλαμβάνονται κάθε έτος ως αναπληρωτές, προσθέτοντας μόρια προϋπηρεσίας. Βέβαια από το 2009 έχουν περάσει επτά έτη και ο σχεδιασμός Φίλη αποκλείει τη «γενιά της κρίσης» από τη δημόσια εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή, η Κύπρος έχει προγραμματίσει για το 2017 διαγωνισμό για διορισμούς, και αναμένεται να συρρεύσει μεγάλος αριθμός Ελλήνων πτυχιούχων.

Ειδικότερα, ο υπ. Παιδείας έχει ζητήσει από τους θεσμούς 20.000 διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών μέσα στην επόμενη τριετία, αρχής γενομένης από 10.000 διορισμούς που, με βάση το υπουργείο, πρέπει να γίνουν το σχολικό έτος 2016-2017. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς γίνεται από τον ίδιο τον κ. Φίλη, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει δοθεί το πράσινο φως για μόνιμους διορισμούς. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Κώστας αβρόγλου, κάνει λόγο «για τεράστια προτα στις συνεννοήσεις μας με τους θεσμούς για το θέμα των προσλήψεων».

Ακόμη όμως και εάν το αίτημα των 20.000 είναι μαξιμαλιστικό στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης, η ενός τελικού αριθμού 2.000-3.000 διορισμών θα αποτελέσει επιτυχία. Αλλωστε, οι αριθμοί ενισχύουν τα επιχειρήματα του κ. Φίλη. Τα σχολικά έτη 2014-2015 και 2015-2016 δεν πραγματοποιήθηκαν , ενώ την περίοδο 2010-15 συνταξιοδοτήθηκαν 12.354 από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 17.843 από τη δευτεροβάθμια.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση