Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Ευρωπαίοι γιατροί προειδοποιούν για πανδημία κορωνοϊού στη Μόρια με χιλιάδες νεκρούς
Ευρωπαίοι γιατροί προειδοποιούν για πανδημία κορωνοϊού στη Μόρια με χιλιάδες νεκρούς

Ευρωπαίοι γιατροί προειδοποιούν για πανδημία κορωνοϊού στη Μόρια με χιλιάδες νεκρούς

Στην εποχή του κορωνοϊού η τήρηση ποστάσεων μετξύ των ανθρώπων μπορεί να σώσει ζωές όμως, για τους πάνω από 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια το λεγόμενο social distancing ως μέτρο προστασίας από την πανδημία είναι εντελώς αδύνατο: εκατοντάδες άνθρωποι έχουν μόνο ένα αποχωρητήριο στη διάθεση τους, ενώ περισσότεροι από 1.000 έχουν πρόσβαση σε μία μόνο βρύση. Το συχνό πλύσιμο χεριών είναι πρακτικά ανέφικτο.

Μια πρωτοβουλία Ολλανδών γιατρών ζητά την άμεση εκκένωση των προσφυγικών καταυλισμών στα του Αιγαίου για να αποτραπεί μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Στην πρωτοβουλία των δύο γιατρών που έχει το όνομα #SOSMoria έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 5.000 γιατροί από ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο Στίβεν ντερ Φάιφερ, γιατρός στο Άμστερνταμ και  μέλος της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα θεωρεί ότι οι συνθήκες στην είναι ακραίες και προειδοποιεί για τις ολέθριες επιπτώσεις που θα είχε η μετάδοση του ιού μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό: «22.000 άτομα ζουν ο ένας δίπλα στον άλλο. Όλοι κινδυνεύουν να προσβληθούν από τον ιό. Πολλοί από τους μετανάστες έχουν ήδη εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Θα πεθάνουν χιλιάδες άνθρωποι στη Μόρια».

Μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί στον καταυλισμό. Έχει καταγραφεί όμως μεταξύ του ντόπιου πληθυσμού. «Πολλοί από τους ασθενείς μου στον καταυλισμό ανησυχούν», λέει ο Στίβεν ντερ Φάιφερ και δεν αποκλείει οι μετανάστες να εγκαταλείψουν τη Μόρια και να μοιραστούν σε ολόκληρη τη Λέσβο όταν συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο που διατρέχουν καθημερινά, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο και για τους κατοίκους του νησιού.

Η κατάσταση στη Μόρια ήταν δραματική πολύ πριν μπει στη ζωή μας ο , τονίζει η γυναικολόγος Σάνε βαν ντερ Κόι. Η ίδια, αλλά και πολύ συνάδελφοι της δεν διαθέτουν τα αναγκαία μέσα για να περιθάλψουν όπως πρέπει τους ασθενείς στον καταυλισμό. Για το λόγο αυτό επικεντρώνονται μόνο στα επείγοντα περιστατικά.

Σε λειτουργία τα Εξωτερικά Ιατρεία Πρώτης Αξιολόγησης στους καταυλισμούς

Την ίδια ώρα, άρχισε σήμερα η λειτουργία του «Εξωτερικού Ιατρείου Πρώτης Αξιολόγησης» με σκοπό την έγκαιρο εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων κορονοϊού σε αιτούντες άσυλο στο ΚΥΤ στο Βαθύ Σάμου, ενώ στο ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο το Ιατρείο αυτό λειτουργεί από το περασμένο Σαββάτο.

Επίσης, ξεκίνησε από χθες η λειτουργία του αντίστοιχου Ιατρείου Πρώτης Αξιολόγησης στον καταυλισμό υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη ΒΙΑΛ Χίου.

Τα «Εξωτερικά Ιατρεία Πρώτης Αξιολόγησης» δημιουργήθηκαν και στελεχώθηκαν με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό που τα λειτουργούν σε δυο βάρδιες το 24ωρο, με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

«Στόχος της δημιουργίας τους είναι η ελάφρυνση των νοσοκομείου και η προστασία της υγείας του γηγενούς πληθυσμού και των μεταναστών και προσφύγων» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης.

Εκκένωση προσφύγων με κρουαζιερόπλοια

Ο γερμανός ευρωβουλευτής Έρικ Μάρκβαρντ, από το κόμμα των Πρασίνων, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Μόρια και θεωρεί ότι εκείνοι που λαμβάνουν τις σχετικές αποφάσεις θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων σε περίπτωση μετάδοσης του ιού στον καταυλισμό.

Ο ευρωβουλευτής προτείνει τη χρήση κρουαζιερόπλοιων, στα οποία πρόσφυγες και μετανάστες θα μπορούσαν να μπουν σε καραντίνα. Ανακοινώνει μάλιστα ότι βρίσκεται ήδη σε επαφή με εφοπλιστικές εταιρίες. Θεωρεί ότι θα μπορούσαν να ενοικιαστούν ολόκληρα για να στεγάσουν όσους διαμένουν σήμερα στον καταυλισμό. Και προσθέτει ότι μόνο η διαθέτει σήμερα 25.000 θέσεις για νεοαφιχθέντες πρόσφυγες μετανάστες, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανά πάσα στιγμή. «Έχουμε πολλές δυνατότητες, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση», λέει ο γερμανός ευρωβουλευτής.

Πηγή: kathimerini.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση