Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Εξάγουμε φθηνά ακατέργαστα, εισάγουμε ακριβά τυποποιημένα
Εξάγουμε φθηνά ακατέργαστα, εισάγουμε ακριβά τυποποιημένα

Εξάγουμε φθηνά ακατέργαστα, εισάγουμε ακριβά τυποποιημένα

Το πρώτο εξάμηνο του η Ελλάδα πραγματοποίησε εξαγωγές 50.386 τόνων ελαιολάδου συνολικής αξίας 214,9 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, εξήγαγε το ελαιόλαδο με τιμή 4,2 ευρώ/κιλό, την που και το φθηνότερο επώνυμο σε ελληνικό σούπερ μάρκετ πωλείται προς 8 με 8,50 ευρώ/λίτρο, δηλαδή σε περίπου διπλάσια τιμή (1 λίτρο ζυγίζει 915 γρ.).

ια ποιο λόγο το ελληνικό παρθένο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο εξάγεται στη μισή τιμή από αυτήν που επικρατεί στο ελληνικό λιανεμπόριο για το τυποποιημένο; Διότι η πλειονότητα της εξαγόμενης ποσότητας αφορά χύμα ελαιόλαδο. Θυμηθείτε τα βυτιοφόρα με τα οποία ήταν υπερφορτωμένο το πλοίο «», που πήγαινε από την Ελλάδα στην και έπιασε φωτιά εν πλω, παραμονές της Πρωτοχρονιάς του 2015.

Η ιστορία για την τύχη που έχει στη συνέχεια το ελληνικό ελαιόλαδο είναι γνωστή: οι το τυποποιούν και καρπώνονται αυτοί την προστιθέμενη αξία.

Δυστυχώς αυτό δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα που δείχνει ότι η Ελλάδα έχει μεν αυξήσει τις εξαγωγές της τα τελευταία χρόνια, αυτές όμως αφορούν σε σημαντικό βαθμό, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, μη τυποποιημένα προϊόντα και πρώτες ύλες, κάτι που μεταφράζεται σε εξαγωγές χαμηλής κατά κύριο λόγο αξίας. Μάλιστα, όχι μόνο δεν έχουν μεγαλύτερα έσοδα οι και κατ' επέκταση η , αλλά συχνά λόγω της απουσίας επενδύσεων στην τυποποίηση και της αποβιομηχάνισης από τη δεκαετία του '80 και έπειτα, αναγκαζόμαστε να εισάγουμε πολλά τελικά προϊόντα, για την παρασκευή των οποίων έχουν χρησιμοποιηθεί βασικές πρώτες ύλες από την Ελλάδα.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση