Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Εξάγουμε φθηνά ακατέργαστα, εισάγουμε ακριβά τυποποιημένα
Εξάγουμε φθηνά ακατέργαστα, εισάγουμε ακριβά τυποποιημένα

Εξάγουμε φθηνά ακατέργαστα, εισάγουμε ακριβά τυποποιημένα

Το πρώτο εξάμηνο του 2017 η Ελλάδα πραγματοποίησε 50.386 τόνων ελαιολάδου συνολικής αξίας 214,9 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, εξήγαγε το ελαιόλαδο με μέση τιμή 4,2 ευρώ/κιλό, την ώρα που και το φθηνότερο επώνυμο σε ελληνικό σούπερ μάρκετ πωλείται προς 8 με 8,50 ευρώ/λίτρο, δηλαδή σε περίπου διπλάσια τιμή (1 λίτρο λάδι ζυγίζει 915 γρ.).

Για ποιο λόγο το ελληνικό παρθένο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο εξάγεται στη μισή τιμή από αυτήν που επικρατεί στο ελληνικό για το τυποποιημένο; Διότι η πλειονότητα της εξαγόμενης ποσότητας αφορά χύμα ελαιόλαδο. Θυμηθείτε τα βυτιοφόρα με τα οποία ήταν υπερφορτωμένο το «», που πήγαινε από την Ελλάδα στην και έπιασε φωτιά εν πλω, παραμονές της Πρωτοχρονιάς του 2015.

Η ιστορία για την τύχη που έχει στη συνέχεια το ελληνικό ελαιόλαδο είναι γνωστή: οι Ιταλοί το τυποποιούν και καρπώνονται αυτοί την προστιθέμενη αξία.

Δυστυχώς αυτό δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα που δείχνει ότι η Ελλάδα έχει μεν αυξήσει τις της τα τελευταία χρόνια, αυτές όμως αφορούν σε σημαντικό βαθμό, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, μη τυποποιημένα προϊόντα και πρώτες ύλες, κάτι που μεταφράζεται σε χαμηλής κατά κύριο λόγο αξίας. Μάλιστα, όχι μόνο δεν έχουν μεγαλύτερα έσοδα οι και κατ’ επέκταση η ελληνική , αλλά συχνά λόγω της απουσίας επενδύσεων στην τυποποίηση και της αποβιομηχάνισης από τη δεκαετία του ’80 και έπειτα, αναγκαζόμαστε να εισάγουμε πολλά τελικά προϊόντα, για την παρασκευή των οποίων έχουν χρησιμοποιηθεί βασικές πρώτες ύλες από την Ελλάδα.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Χρ. Τριαντόπουλος: Προχωρά η συνεργασία με την #ΕΤΒΑ #Αερινό #διαμετακομιστικόκέντρο #ΕΤΒΑ - https://t.co/0eWiF6RKb4 -

  • Επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού στη Σκιάθο #ΛίναΜενδώνη #Σκιάθος - https://t.co/WFBF9Sskbi -

  • Εκσυγχρονίζεται το Αλιευτικό Καταφύγιο Πλατανιά #αλιευτικόκαταφύγιοΠλατανιά - https://t.co/32CQiHEkp3 -

"Αλιεύοντας" την είδηση