Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Εξάγουμε φθηνά ακατέργαστα, εισάγουμε ακριβά τυποποιημένα
Εξάγουμε φθηνά ακατέργαστα, εισάγουμε ακριβά τυποποιημένα

Εξάγουμε φθηνά ακατέργαστα, εισάγουμε ακριβά τυποποιημένα

Το πρώτο εξάμηνο του 2017 η Ελλάδα πραγματοποίησε εξαγωγές 50.386 τόνων ελαιολάδου συνολικής αξίας 214,9 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, εξήγαγε το ελαιόλαδο με μέση τιμή 4,2 ευρώ/κιλό, την ώρα που και το φθηνότερο επώνυμο σε ελληνικό σούπερ μάρκετ πωλείται προς 8 με 8,50 ευρώ/λίτρο, δηλαδή σε περίπου διπλάσια τιμή (1 λίτρο λάδι ζυγίζει 915 γρ.).

Για ποιο λόγο το ελληνικό παρθένο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο εξάγεται στη μισή τιμή από αυτήν που επικρατεί στο ελληνικό λιανεμπόριο για το τυποποιημένο; Διότι η πλειονότητα της εξαγόμενης ποσότητας αφορά χύμα ελαιόλαδο. Θυμηθείτε τα βυτιοφόρα με τα οποία ήταν υπερφορτωμένο το πλοίο «Norman Atlantic», που πήγαινε από την Ελλάδα στην Ιταλία και έπιασε φωτιά εν πλω, παραμονές της Πρωτοχρονιάς του 2015.

Η για την τύχη που έχει στη συνέχεια το ελληνικό ελαιόλαδο είναι γνωστή: οι Ιταλοί το τυποποιούν και καρπώνονται αυτοί την προστιθέμενη αξία.

Δυστυχώς αυτό δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα που δείχνει ότι η Ελλάδα έχει μεν αυξήσει τις εξαγωγές της τα τελευταία χρόνια, αυτές όμως αφορούν σε σημαντικό βαθμό, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, μη τυποποιημένα προϊόντα και πρώτες ύλες, κάτι που μεταφράζεται σε εξαγωγές χαμηλής κατά κύριο λόγο αξίας. Μάλιστα, όχι μόνο δεν έχουν μεγαλύτερα έσοδα οι ελληνικές επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση η ελληνική οικονομία, αλλά συχνά λόγω της απουσίας επενδύσεων στην τυποποίηση και της αποβιομηχάνισης από τη δεκαετία του ’80 και έπειτα, αναγκαζόμαστε να εισάγουμε πολλά τελικά προϊόντα, για την παρασκευή των οποίων έχουν χρησιμοποιηθεί βασικές πρώτες ύλες από την Ελλάδα.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση