Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Οι εξαγωγές και η κατανάλωση, μοχλοί ανάκαμψης στο δεύτερο τρίμηνο του 2017
Οι εξαγωγές και η κατανάλωση, μοχλοί ανάκαμψης στο δεύτερο τρίμηνο του 2017

Οι εξαγωγές και η κατανάλωση, μοχλοί ανάκαμψης στο δεύτερο τρίμηνο του 2017

Ο εξωτερικός τομέας της οικονομίας, δηλαδή οι , και η ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση ήταν οι βασικοί παράγοντες που στήριξαν την οικονομική της χώρας κατά το δεύτερο τρίμηνο. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Bank, στο β΄ τρίμηνο του 2017 η ιδιωτική κατανάλωση συνέβαλε κατά 0,5 εκατοστιαίες μονάδες στην αύξηση του , έναντι 0,9 εκατοστιαίες μονάδες στο πρώτο τρίμηνο του 2017.

Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε, για τέταρτο συνεχές τρίμηνο, κατά 0,7% σε ετήσια βάση, στο δεύτερο τρίμηνο του 2017, έναντι αυξήσεως 1,2% στο πρώτο τρίμηνο. Ετσι παρά τη μεγάλη αύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει ανθεκτική καθώς υποστηρίζεται από την αύξηση της απασχόλησης κατά 1,7%, σε ετήσια βάση, στο α΄ πεντάμηνο του έτους.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, στο πρώτο τρίμηνο του 2017 το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 0,4% σε ετήσια βάση.

Η δημόσια καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε σημαντικά κατά 3,3% σε ετήσια βάση συμβάλλοντας στην αύξηση του κατά 0,7 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ωστόσο μεγάλης μείωσης κατά 1,9% σε ετήσια βάση στο πρώτο τρίμηνο του 2017. Η τόνωση των καταναλωτικών δαπανών του κράτους το δεύτερο τρίμηνο συνδέεται με τη διαφαινόμενη πρόοδο των διαπραγματεύσεων με τους , που επέτρεψε τη χαλάρωση τον Μάιο και τον Ιούνιο της προσπάθειας περιορισμού των δαπανών.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #Ζωοκλοπές στα Κανάλια #Ζωοκλοπές - https://t.co/TrSHJwAUWu -

  • #τροχαίο στην λεωφόρο Αθηνών  #τροχαίο - https://t.co/L6ajBp5Bc5 -

  • Σχέδια βελτίωσης "Εξοικονόμηση Ύδατος" #εξοικονόμησηύδατος - https://t.co/aLpfId4jpN -

"Αλιεύοντας" την είδηση