Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Οι εξαγωγές και η κατανάλωση, μοχλοί ανάκαμψης στο δεύτερο τρίμηνο του 2017
Οι εξαγωγές και η κατανάλωση, μοχλοί ανάκαμψης στο δεύτερο τρίμηνο του 2017

Οι εξαγωγές και η κατανάλωση, μοχλοί ανάκαμψης στο δεύτερο τρίμηνο του 2017

Ο εξωτερικός τομέας της οικονομίας, δηλαδή οι εξαγωγές, και η ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση ήταν οι βασικοί παράγοντες που στήριξαν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας κατά το δεύτερο τρίμηνο. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Bank, στο β΄ τρίμηνο του 2017 η ιδιωτική κατανάλωση συνέβαλε κατά 0,5 εκατοστιαίες μονάδες στην αύξηση του ΑΕΠ, έναντι 0,9 εκατοστιαίες μονάδες στο πρώτο τρίμηνο του 2017.

Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε, για τέταρτο συνεχές τρίμηνο, κατά 0,7% σε ετήσια βάση, στο δεύτερο τρίμηνο του 2017, έναντι αυξήσεως 1,2% στο πρώτο τρίμηνο. Ετσι παρά τη μεγάλη αύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει ανθεκτική καθώς υποστηρίζεται από την αύξηση της απασχόλησης κατά 1,7%, σε ετήσια βάση, στο α΄ πεντάμηνο του έτους.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στο πρώτο τρίμηνο του 2017 το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 0,4% σε ετήσια βάση.

Η δημόσια καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε σημαντικά κατά 3,3% σε ετήσια βάση συμβάλλοντας στην αύξηση του κατά 0,7 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ωστόσο μεγάλης μείωσης κατά 1,9% σε ετήσια βάση στο πρώτο τρίμηνο του 2017. Η τόνωση των καταναλωτικών δαπανών του κράτους το δεύτερο τρίμηνο συνδέεται με τη διαφαινόμενη πρόοδο των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, που επέτρεψε τη χαλάρωση τον Μάιο και τον Ιούνιο της προσπάθειας περιορισμού των δαπανών.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση