Βρίσκεστε εδώ:  / ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ / ΕΛΛΑΔΑ / Ευρωπαίοι μυστικοί αστυνομικοί στο Αιγαίο
Ευρωπαίοι μυστικοί αστυνομικοί στο Αιγαίο

Ευρωπαίοι μυστικοί αστυνομικοί στο Αιγαίο

Μυστικούς  αστυνομικούς σε Λέσβο, Σάμο, Χίο και Λέρο έχει στείλει η Europol, με εντολή να εντοπίζουν «υπόπτους» μεταξύ των παράτυπων μεταναστών που έρχονται από τα τουρκικά παράλια. Ετσι, δέκα «ειδικοί» βρίσκονται στα του ανατολικού Αιγαίου, ενώ ένας ακόμα έχει εγκατασταθεί στον Πειραιά.

τους είναι να ελέγχουν στη βάση πληροφοριών της Europol τα στοιχεία όσων αλλοδαπών εισέρχονται παράτυπα στην Ελλάδα και θεωρούνται «ύποπτοι» για διασυνδέσεις με το «» ή άλλες εγκληματικές ομάδες. Σε εξέλιξη μάλιστα βρίσκονται διαπραγματεύσεις μεταξύ Europol και ελληνικής αστυνομίας ώστε, για τα αποτελέσματα των ελέγχων, να ενημερώνονται άμεσα οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ε.Ε.

O Σλοβένος Ρόμπερτ Κρεπίνκο, επικεφαλής της ειδικής υπηρεσίας της Europol για τη δίωξη της παράτυπης μετανάστευσης, επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στην «Κ» τις «τεχνικού χαρακτήρα» συζητήσεις με Ελληνες αξιωματούχους και διευκρίνισε ότι στόχος τους είναι να υπάρχει ροή πληροφοριών από τα προς την κεντρική βάση πληροφοριών της Europol, στη .

Μετά το Παρίσι

«Οι συνάδελφοί μας που βρίσκονται τώρα στα νησιά έχοντας άμεση γνώση για τις κινήσεις “υπόπτων” μεταναστών, πρέπει να μπορούν να ενημερώνουν άμεσα όχι μόνο τις ελληνικές διωκτικές αρχές αλλά και τις άλλες ενδιαφερόμενες υπηρεσίες ασφαλείας της Ε.Ε. γρήγορα και με τη λιγότερη δυνατή γραφειοκρατία» τόνισε χαρακτηριστικά. Υπαινίχθηκε μάλιστα ότι υπάρχουν δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις με τα στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης: «Αυτή τη στιγμή διαπραγματευόμαστε τους όρους δραστηριοποίησης της Europol στην Ελλάδα. Ελπίζω στο τέλος αυτής της διαδικασίας να καταφέρουμε να βρούμε μια λύση» είπε.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία αξιωματούχων της Europol στο ανατολικό Αιγαίο, ο Σλοβένος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η τους στην Ελλάδα είχε αποφασιστεί στην έκτακτη σύνοδο υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, τον Νοέμβριο, παρουσία και του Ελληνα αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα. «Ελέγχουν στις βάσεις δεδομένων της Europol όσους από τους κρίνονται –κατά τη δακτυλοσκόπηση και καταγραφή τους– ύποπτοι για διασυνδέσεις με δίκτυα τρομοκρατών ή άλλες εγκληματικές ομάδες». Απέφυγε, πάντως, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα αποτελέσματα – ευρήματα της διαδικασίας.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ: Νέα αρχή στην διακυβέρνηση της χώρας #ΑλΤσίπρας - https://t.co/kht46p6yBF -

  • Μνήμη Αγίων Μικρασίας #ΑγίουΧρυσοστόμουΣμύρνης - https://t.co/pwyAXlZs1Y -

  • Πτώση αλλοδαπής στη Σκόπελο και διακομιδή στο Νοσοκομείο Βόλου #ΑχιλλοπούλειοΝοσοκομείοΒόλου - https://t.co/C5FESbAEg3 -

"Αλιεύοντας" την είδηση