Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Ευ. Μεϊμαράκης: Να διερευνηθούν οι ευθύνες
Ευ. Μεϊμαράκης: Να διερευνηθούν οι ευθύνες

Ευ. Μεϊμαράκης: Να διερευνηθούν οι ευθύνες

Σοβαρούς υπαινιγμούς για τις πραγματικές προθέσεις του κ. Τσίπρα, με προφανή στόχο να δεσμεύσει τον πρωθυπουργό στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εταίρους, άφησε χθες ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, σχολιάζοντας ότι για τη .Δ. ουδέποτε υπήρξε σχέδιο εξόδου από το ευρώ και ότι δεν μπορεί να είναι σοβαρό επιχείρημα ότι η χώρα δεν βγήκε από το ευρώ επειδή, όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, «δεν έφταναν τα συναλλαγματικά αποθέματα». «ι' αυτό αποδέχεται, τώρα, μια βαριά συμφωνία, για να αυξήσει τη δυσαρέσκεια των Ελλήνων για την Ευρωζώνη;» προσέθεσε.

Ο πρόεδρος της .Δ. επιδόθηκε σε μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας κατά τη χθεσινή συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ζητώντας μεν τη διερεύνηση των ευθυνών του κ. Γ. Βαρουφάκη, οι οποίες δεν απέκλεισε να είναι πέρα από πολιτικές και ποινικές, αλλά τοποθετώντας, επί της ουσίας, στην άκρη του κάδρου των ευθυνών τον πρωθυπουργό. Ερωτηθείς για την αποδιδόμενη στον κ. Σαμαρά «αν ο Τσίπρας ήξερε τους χειρισμούς Βαρουφάκη είναι συν, αν δεν ήξερε είναι επικίνδυνος», σχολίασε: «Αναγνωρίζω στον κ. Τσίπρα μια απειρία, καλείται να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις και αυτό θα έπρεπε να το αξιολογήσει στις ο ελληνικός λαός και να αξιοποιήσει την εμπειρία που υπήρχε» (σ.σ. του κ. Σαμαρά), χαρακτηρίζοντας ως προφανώς επικίνδυνη την άγνοια σε τέτοιας κρισιμότητας ζητήματα, αλλά και την επιλογή των συνεργατών του.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέμεινε στη μετριοπαθή γραμμή, μη αρνούμενος και θετικά σχόλια για τον πρωθυπουργό, αλλά, παράλληλα, αναδεικνύοντας τον υπεύθυνο ρόλο της Ν.Δ. στην προσπάθεια ς της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Εμφανίστηκε ανοικτός έναντι μιας κυβερνητικής πρότασης για συμμετοχή στελεχών της Ν.Δ. σε μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης (σ.σ. με τους κ. Σταϊκούρα, ) «εφόσον αυτό ζητηθεί από την κυβέρνηση», και επανέλαβε πως η Ν.Δ. θα στηρίξει τα ν/σ που διασφαλίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική, στη λογική ότι μια κακή συμφωνία μπορεί να βελτιωθεί ενώ η μη συμφωνία συνιστά καταστροφή.

Πάνω σε αυτό το αφήγημα, ο κ. Μεϊμαράκης οικοδομεί και την προσπάθεια ανασυγκρότησης – διεύρυνσης της Ν.Δ. Με συνεχείς αναφορές στην «κοινή λογική», στην «επανάσταση του αυτονόητου» αλλά και στον κεντρώο προσανατολισμό, απηύθυνε προσκλητήριο όχι περιοριστικά στους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους αλλά στο σύνολο της «ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης». Δίνοντας μια πρόγευση και των πρωτοβουλιών που πιθανόν θα αναπτυχθούν, σημείωσε ότι η διάκριση δεν γίνεται με βάση τις ιδεολογίες αλλά μεταξύ «λογικών και παραλόγων», «υπευθύνων και ανευθύνων», «σοβαρών και λαϊκιστών», ενώ υπογράμμισε πως ο ίδιος μπορεί να συνεννοηθεί καλύτερα με έναν «σοβαρό της Αριστεράς ή του σοσιαλισμού, παρά με ένα φιλελεύθερο που είναι ακραίος ή λαϊκίζει».

Ως προς το θέμα Βαρουφάκη, την πρόσκληση του οποίου στην εξεταστική για το Μνημόνιο ζήτησαν χθες οι βουλευτές της Ν.Δ., σχολίασε ότι η Ν.Δ. θα εξαντλήσει τα πολιτικά μέσα που έχει στη διάθεσή της και δεν θα καταφύγει σε νομικές διαδικασίες, τουλάχιστον επί του τος. Ως προς το σενάριο των εκλογών, σχολίασε ότι αν και πιστεύει πως «ούτε ο κ. Τσίπρας δεν θα ήθελε εκλογές, φοβάται ότι θα πάει γιατί θα τον ρίξουν», προσθέτοντας ότι «τα εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να επηρεάζουν τη χώρα». Προέτρεψε, δε, τον πρωθυπουργό (σ.σ. σε μια κίνηση προκειμένου να του χρεώσει το πιθανό ενδεχόμενο των εκλογών) να αναζητήσει λύση στο κυβερνητικό πρόβλημα από την υπάρχουσα , επισημαίνοντας ότι μια νέα εκλογική αναμέτρηση θα προκαλούσε αδιέξοδα στην οικονομία. «Αν τα προβλήματα της οικονομίας λύνονταν με εκλογές, ας κάναμε κάθε εβδομάδα».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση