Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Eurogroup: Tι περιλαμβάνει η πρόταση Τσακαλώτου για να «κλείσει» η αξιολόγηση
Eurogroup: Tι περιλαμβάνει η πρόταση Τσακαλώτου για να «κλείσει» η αξιολόγηση

Eurogroup: Tι περιλαμβάνει η πρόταση Τσακαλώτου για να «κλείσει» η αξιολόγηση

Η ελληνική πρόταση που στάλθηκε στους θεσμούς στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων που έχουν οι Ευκλ. Τσακαλώτος και με ευρωπαίους αξιωματούχους στις . Στόχος είναι να εξευρεθεί η βάση συνεννόησης που θα οδηγήσει σε ολοκλήρωση της Β' αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Και ενώ κυβερνητικές πηγές είχαν διαρρεύσει ότι η επιστολή που έστειλε ο κ. Τσακαλώτος αποτελούσε απλά μια ενημέρωση ότι θα προσέλθει στο Eurogroup με  συγκεκριμένες θέσεις χωρίς να τις αναφέρει, την επόμενη μέρα στάλθηκε μία δεύτερη  επιστολή που είχε τα παρακάτω στοιχεία σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο.

1. Καθορισμός των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, με τρόπο που να διασφαλίζει και τη βιωσιμότητα του χρέους. Προβλέπει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τρία χρόνια ή 3% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια και σταδιακή μείωσή του τα επόμενα χρόνια.

2. Πρόταση για τον «κόφτη» για μετά το 2018. Ο νέος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης που προτείνει η κυβέρνηση περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων και θα τεθεί σε εφαρμογή εάν υπάρχουν αποκλίσεις από το στόχο του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ουσιαστικά, με βάση την ελληνική πρόταση, ο νέος κόφτης εάν χρειαστεί, θα τεθεί σε λειτουργία μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020, αφού προηγουμένως θα έχει βεβαιώσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 η Eurostat.

3. Τις προτάσεις για όλα τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

Η πρόταση αυτή σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο αποτελεί μόνο ένα καλό σημείο εκκίνησης και σίγουρα όχι ένα «σημείο προσγείωσης» όπως ανέφερε χαρακτηριστική σε ενημέρωση των δημοσιογράφων χθες στις Βρυξέλλες.

Πριν από αυτές τις συναντήσεις με την ελληνική πλευρά προηγήθηκε συνάντηση των θεσμών. Το εκπροσώπησε ο κ. Πολ Τόμσεν, ο οποίος, ενώ είναι άρρωστος και τελευταία στιγμή είπε ότι δεν θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, βρίσκεται τελικά στην Βελγική πρωτεύουσα. Την ΕΚΤ εκπροσώπησε ο Μ. Κερέ, τον ESM ο K. Ρέγκλινγκ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Μ. Μπούτι και το o Τόμας Βίζερ.

Συγχρόνως, στις 6 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του , όπου αναμένεται να συζητηθεί η του υ 4 για την Ελλάδα, στην οποία περιέχεται και η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία οι επικεφαλής του Ταμείου δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στην Αθήνα, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τα χρονικά περιθώρια.

Το πρόγραμμα της ελληνικής πλευράς πριν από το Eurogroup περιελάμβανε σειρά επαφών. Ήδη ολοκληρώθηκε η  συνάντηση του Έλληνα υπουργού οικονομικών κ. Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χουλιαράκη με τον επικεφαλής του Eurogroup κ. και με τον επικεφαλής του Euroworking group κ. Τόμας Βίζερ. Ακολουθούν συναντήσεις με τους θεσμούς, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Στις 14.30 ώρα Βρυξελλών θα ακολουθήσει συνάντηση με τον υπουργό οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε και στις 15.00 ξεκινάει το Eurogroup.

Tο ζητούμενο στις συναντήσεις αυτές είναι οι επικεφαλής των θεσμών να βρεθούν και να αποφασίσουν από κοινού υπό ποιες προϋποθέσεις θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τη και αν η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί πως οι προϋποθέσεις είναι ρεαλιστικές.

Σόιμπλε: Στα χέρια της Αθήνας η αξιολόγηση – Ντάισελμπλούμ: Εντός προγράμματος το ΔΝΤ

O Γερμανός υπουργός οικονομικών Β. Σόιμπλε κατά την είσοδο του στο Eurogroup και πριν συναντήσει τον υπουργό οικονομικών κ. Τσακαλώτο δήλωσε πως «δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη με την Ελλάδα» και πρόσθεσε πως «είναι στο χέρι των Ελλήνων πότε θα ολοκληρωθεί η 2η αξιολόγηση, είναι η ώρα να κάνει η Ελλάδα αυτά που υποσχέθηκε» είπε χαρακτηριστικά.

Θετικός για την ελληνική οικονομία εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Β. Ντομπρόβσκις κατά την είσοδο του στο Eurogroup. Συγκεκριμένα είπε πως η ελληνική οικονομία «σταδιακά βελτιώνεται» και ότι η οικονομική επίδοση ήταν λίγο καλύτερη απ' ότι αναμενόταν, ξεπερνώντας τον περσινό στόχο ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα πετύχει και τον φετινό στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο αντιπρόεδρος της επιτροπής είπε πως χρειάζεται «προσπάθεια και από τις δύο πλευρές για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση» και παρότι η Ελλάδα αναμένεται να πετύχει τον στόχο του 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση για του στόχους  μετά το 2018 αλλά και πιθανά μέτρα ή μηχανισμό “κόφτη” για να συμμετάσχει το ΔΝΤ.

«Με τον κ. Τσακαλώτο μιλάμε συχνά στο τηλέφωνο. Σήμερα στο Eurogroup θα παρουσιάσει ο κ. Τσακαλώτος τις θέσεις του και οι θεσμοί  τις δικές τους έτσι ώστε να δούμε πως μπορεί να προσχωρήσει η διαδικασία ξανά. Υπάρχει ένα κοινό ενδιαφέρον να προχωρήσει η Ελλάδα, να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.»,δήλωσε κατά την είσοδό του ο Γερούν και προσέθεσε:

«Μίλησα πρόσφατα με την κ. Λαγκάρντ και μου επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ έχει ισχυρή βούληση να συμμετάσχει στο πρόγραμμα πλήρως, το Ταμείο κάνει μεγάλες προσπάθειες και συνεργάζεται με τους θεσμούς. Έχει ξεκαθαρίσει την θέση του ζητώντας αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, βιώσιμο χρέος και ένα δημοσιονομικό μονοπάτι που να είναι βιώσιμο. Από όταν έφυγαν οι θεσμοί από την Αθήνα δεν έχειν γίνει συζητήσεις διά ζώσης και αυτό πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα συμβεί τώρα.»

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση