Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Eurogroup: Μόνος εφικτός στόχος μια συμφωνία για επιστροφή των θεσμών
Eurogroup: Μόνος εφικτός στόχος μια συμφωνία για επιστροφή των θεσμών

Eurogroup: Μόνος εφικτός στόχος μια συμφωνία για επιστροφή των θεσμών

Το βέλτιστο που θ μπορούσε κνείς να περιμένει είναι να υπάρξει μία συμφωνία που να επιτρέπει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα μέχρι την Δευτέρα, τόνισε την Πέμπτη Ευρωπαίος αξιωματούχος στην καθιερωμένη  ενημέρωση του Τύπου πριν το της Δευτέρας.

Ενώ δεν υπάρχει θέμα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, είναι σίγουρα καλύτερα να φτάσουμε σε μία συμφωνία γρήγορα καθώς «σε αντίθεση με το κόκκινο , η συνεχής αναμονή δεν βελτιώνει, αλλά επιδεινώνει την κατάσταση», υπογράμμισε ακόμη.

Οπως επισήμανε, στο θα γίνει μία αποτίμηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής ς και των θεσμών σε σχέση με τους όρους για την επιστροφή της τρόικας. Στο καλύτερο δυνατό σενάριο και αν οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, Αθήνα και  θα αποφασίσουν τους όρους που θα επιτρέπουν την επιστροφή της τρόικας, έτσι ώστε να υπάρξει μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

«Αυτό που πρέπει να συμφωνηθεί είναι η δημοσιονομική τροχιά και η », διευκρίνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ενώ εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται να υπάρχει συμφωνία με συγκεκριμένα νούμερα και μέτρα (σ.σ. αν, για παράδειγμα, θα χρειαστούν μέτρα ίσα με 2% του ΑΕΠ ή λιγότερο), καθώς αυτό θα συμφωνηθεί όταν τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέψουν στην Αθήνα και επεξεργαστούν τα νούμερα.

Αυτό που θα κρίνει το ύψος των μέτρων που θα πρέπει η Αθήνα να πάρει είναι κατά πόσο η δημοσιονομική υπεραπόδοση για το 2016 προκύπτει από μέτρα με μη επαναλαμβανόμενη απόδοση ή από μέτρα που θα έχουν δημοσιονομική επίπτωση και στα επόμενα χρόνια.«Είναι σημαντικό να δούμε ποια είναι η τρέχουσα ταμειακή κατάσταση και τί μετρητά υπάρχουν» είπε. Συμπλήρωσε δε ότι «αποτελεί ερώτημα ποια από τα φορολογικά είναι μόνιμα» καθώς, όπως ανέφερε εννοώντας το ΔΤ, «πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να είναι εφάπαξ έσοδα» και ότι δεν θα έχουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου.

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση