Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Eurasia Group: Ο Αλ. Τσίπρας θα αναγκαστεί να διευρύνει τον κυβερνητικό συνασπισμό
Eurasia Group: Ο Αλ. Τσίπρας θα αναγκαστεί να διευρύνει τον κυβερνητικό συνασπισμό

Eurasia Group: Ο Αλ. Τσίπρας θα αναγκαστεί να διευρύνει τον κυβερνητικό συνασπισμό

Αντιμέτωπος με ακόμη περισσότερα προβλήματα αναμένεται να βρεθεί εντός του νέου έτους ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με μελέτη του Eurasia Group, καθώς η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα καλείται να εφαρμόσει τη μεταρ του συνταξιοδοτικού συστήματος με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Μάλιστα σύμφωνα με τη μελέτη υπάρχει πιθανότητα 30% ο κυβερνητικός συνασπισμός του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων να αλλάξει μορφή και να διευρυνθεί συμπεριλαμβάνοντας και την Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.

«Στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια επίθεση γοητείας προς τον κ. Λεβέντη, αν και ο ίδιος εξακολουθεί να απορρίπτει επίσημα την ιδέα της συμμετοχής σε μια κυβέρνηση μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι θέλει και τη συμμετοχή της ΝΔ», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο Βασίλης Λεβέντης, συνεχίζει το δημοσίευμα, «παραμένει η πρωταρχική επιλογή Τσίπρα, επειδή τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Πάνος πιστεύουν πως κάτι τέτοιο θα έχει το μικρότερο δυνατό κόστος, καθώς θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να διατηρήσει τη ρητορική της κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, από την οποία έχει ωφεληθεί μέχρι τώρα. Επιπλέον, η ατζέντα της κυβέρνησης συμπίπτει με αυτήν του κ. Λεβέντη σε ό,τι αφορά την πολιτική για τα μέσα ενημέρωσης και τις . Τέλος, ο κ. Λεβέντης θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει μια σειρά από αξιοσημείωτες παραχωρήσεις από την κυβέρνηση, όπως ένα πακέτο μέτρων για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα, καθώς και στις συντάξεις για τα άτομα που λαμβάνουν πολλαπλές συντάξεις».

Εξάλλου, το think tank τονίζει ότι «ο κ. Λεβέντης θα μπορούσε να παρέχει την υποστήριξή του στην ψηφοφορία για το ασφαλιστικό με τα 9 “ναι” των βουλευτών του. Εναλλακτικά, η Ενωση Κεντρώων θα μπορούσε να απέχει από την ψηφοφορία, μειώνοντας έτσι το όριο των θετικών ψήφων που απαιτούνται για να περάσει τη μεταρ. ια παράδειγμα, αν μόνο 291 από τους 300 είναι παρόντες, τότε το νομοσχέδιο θα χρειαστεί μια πλειοψηφία 146 ψήφων υπέρ, δίνοντας στον Τσίπρα την πολυτέλεια να χάσει έως 7 κατά την ψηφοφορία».

Σε ότι αφορά την πιθανότητα για έναν μεγάλο συνασπισμό μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με ή χωρίς το ΠΑΣΟΚ ή / και το , το Eurasia Group δίνει πιθανότητα 25% ενώ συσχετίζει το ενδεχόμενο αυτό με την έκβαση του πρώτου γύρου των εσωτερικών εκλογών για την της ΝΔ, και το πιθανό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου στις 10 Ιανουαρίου. «Ο μεγάλος συνασπισμός είναι πιο πιθανός σε περίπτωση νίκης του κ. Μεϊμαράκη, δεδομένης της καλής συνεργασίας μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα, του Προκόπη Παυλόπουλου και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ο οποίος θεωρείται το άτομο με τη μεγαλύτερη επιρροή στο παρασκήνιο της ΝΔ και “ελέγχει” τον Μεϊμαράκη», τονίζει το Eurasia Group.

Το τρίτο πιο πιθανό σενάριο με ποσοστό 20% είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ με έξοδο των ΑΝΕΛ και με πιθανή συμμετοχή του Ποταμιού, δεδομένης της ιδεολογικής σύγκλισης του νέου ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι μια πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση