Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Ετοιμάζεται για όλα τα σενάρια η Αθήνα
Ετοιμάζεται για όλα τα σενάρια η Αθήνα

Ετοιμάζεται για όλα τα σενάρια η Αθήνα

Εν μέσω διαρκών ελιγμών και τακτικισμών εκ μέρους της Aγκυρας, τόσο για τη συνάντηση – Ερντογάν (σ.σ. που τελικώς αναβλήθηκε) όσο και για το γενικότερο πλαίσιο διαπραγμάτευσης της ενεύης, όλα τα ενδεχόμενα ήταν ανοικτά μέχρι το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, με το κλίμα στο πρωθυπουργικό γραφείο στην Αθήνα να είναι απαισιόδοξο για το Κυπριακό.

Θέλοντας να αποφύγει ένα δεύτερο ναυάγιο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο κουτιέρες έχει ενημερώσει ήδη τα ενδιαφερόμενα μέρη, και επισήμως μέσω επιστολής, ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν «ανοικτό ορίζοντα».

Τα μηνύματα που έφθαναν από την Αγκυρα τις προηγούμενες ημέρες ήταν μάλλον ανησυχητικά. Η προγραμματική – στρατηγική συνεργασία του Τούρκου προέδρου με τους «Γκρίζους Λύκους», που επιβεβαιώθηκε την περασμένη Τετάρτη, άλλαξε τα δεδομένα στην εξωτερική , που οδηγείται σε σκλήρυνση θέσεων και στο Κυπριακό.

Το δεύτερο αρνητικό στοιχείο είναι ότι η Αθήνα επιδίωξε πάνω από όλα, τις τελευταίες ημέρες, να διασφαλίσει το πλαίσιο διαπραγμάτευσης πιθανής συνάντησης – Ερντογάν, ώστε να περιοριστεί αυστηρά στο κεφάλαιο των εγγυήσεων και της ς. Οι συνομιλίες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ήταν απογοητευτικές, καθώς η εμφανίστηκε αρνητική σε αλλαγή της ουσίας της συγκεκριμένης συνθήκης, γεγονός που συνέβαλε στην αναβολή. Για τον λόγο αυτόν ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε ξένους ηγέτες για τις δικές του θέσεις.

Το γεγονός ότι υπάρχει αρνητικό κλίμα έναντι του Ερντογάν στην Ευρώπη αποτέλεσε πρόσθετο στοιχείο για την κινητοποίηση του κ. Τσίπρα. Υπό αυτό το πρίσμα η συνάντηση των δύο ηγετών δεν είχε νόημα να γίνει όσο υπήρχε χαώδης απόκλιση θέσεων. Ακόμη όμως και αν γινόταν, δεν επρόκειτο να επιφέρει αποτελέσματα όπως τα επιδιώκει η Ελλάδα, και κατά συνέπεια το βάρος της ετοιμασίας στην Αθήνα προσανατολίστηκε στη διαχείριση της τουρκικής στάσης, καθώς είναι βέβαιο ότι στο εξής ο Ερντογάν θα κάνει κινήσεις εντυπωσιασμού, όχι όμως ουσίας, δηλαδή δεν πρόκειται να μετατοπιστεί από βασικές θέσεις.

Οι ίδιες πηγές απέκλειαν ρητά –ήδη από την Πέμπτη το πρωί– και κατηγορηματικά για ακόμη μία φορά το ενδεχόμενο να υπάρξει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση σχετικά με τα ελληνοτουρκικά προτα. Τέτοιο ζήτημα δεν ετέθη ποτέ, αλλά ακόμη και εάν ετίθετο, θα απορριπτόταν ακαριαία, ανέφερε διπλωματική πηγή στην «Κ», χαρακτηρίζοντας «ανοησίες» φήμες περί διαπραγματευτικού πακέτου.

Σημειώνεται ότι οι δύο ηγέτες είχαν συμφωνήσει, με πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα αμέσως μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Μον Πελερέν, να συναντηθούν για να διαπραγματευθούν το θέμα των εγγυήσεων. Από τα τέλη Νοεμβρίου ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους συνεργάτες του στο Μαξίμου και από το υπ. Εξωτερικών να συνεργαστούν και να του ετοιμάσουν όλα τα πιθανά σενάρια των διαπραγματεύσεων, εστιάζοντας στις κινήσεις που μπορεί να κάνει η Αγκυρα, η οποία παραδοσιακά αρέσκεται σε πολιτικά και επικοινωνιακά τρικ για να καλύψει την ακαμψία της. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου στις αρχές της εβδομάδας έγινε ακόμη και προσομοίωση μιας πιθανής συνάντησης Τσίπρα – Ερντογάν, με στόχο να προβλεφθούν όλες οι ενδεχόμενες κινήσεις της Αγκυρας.

Ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο μετάβασης του κ. Τσίπρα στη , ανεξάρτητα από το εάν θα γίνονταν ή όχι η συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο. Η κυρίαρχη σκέψη μεταξύ των συνεργατών του ήταν εξαρχής ο πρωθυπουργός να μεταβεί στη για να πάρει μέρος στην πολυμερή, αλλά και να στηρίξει τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

 

πηγή:kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση