Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Αίτημα παράτασης για το ΕΣΠΑ
Αίτημα παράτασης για το ΕΣΠΑ

Αίτημα παράτασης για το ΕΣΠΑ

Την παράταση για 6 έως 12 μήνες της προθεσμίας για την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, καθώς και την αύξηση των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ (2014 – 2020) κατά 2 δισ. ευρώ περίπου, προκειμένου να καλυφθεί ένα μέρος των απωλειών λόγω της κρίσης, αναμένεται να αιτηθεί η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος είναι η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων προκειμένου να γίνει μια καθολική επενδυτική κινητοποίηση, η οποία, σύμφωνα με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομίας και Υποδομών Νίκο Χριστοδουλάκη, αποτελεί τον μόνο δρόμο για την ανακοπή της αποεπένδυσης, που έχει οδηγήσει σε κατάρρευση της οικονομίας.

Παρά το βραχύβιο της θητείας που συνιστά η θέση του υπηρεσιακού υπουργού, ο Νίκος Χριστοδουλάκης θέλησε να περιγράψει ένα συνολικό πρόγραμμα για την έξοδο από την κρίση, αλλά και να μεταδώσει ένα αγιωνιώδες μήνυμα για την κατάσταση των ελληνικών επιχειρήσεων. «Η στήριξη του ιδιωτικού τομέα είναι η μοναδική οδός προκειμένου η χώρα να ξεπεράσει την κρίση», σημείωσε με έμφαση, για να συμπληρώσει ότι «τα οράματα με δημόσιες λεωφόρους στις οποίες περνά η ευημερία της οικουμένης είναι ωραία, αλλά ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που δουλεύει, παράγει και συντηρεί τους υπόλοιπους», κατέληξε. Εμφαση έδωσε επίσης στον ανασχεδιασμό του αναπτυξιακού νόμου, αλλά και στη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, που θα αξιολογούν τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τον εξαγωγικό προσανατολισμό και την καινοτομία.

Σε ό,τι αφορά το παλιό ΕΣΠΑ, το υπουργείο Οικονομίας θα ζητήσει 6μηνη ή ετήσια παράταση, δηλαδή πέραν του 2015, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος απώλειας κοινοτικών πόρων. Ο κανονισμός του ΕΣΠΑ προβλέπει ότι η Ε.Ε. θα καταβάλει χρήματα μόνο για όσες δαπάνες γίνουν έως και τα τέλη του 2015. Διαφορετικά, τα χρήματα για τη χρηματοδότηση των έργων θα πρέπει να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το «πάγωμα» των πληρωμών που υπήρξε τους τελευταίους μήνες έχει προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα στην εκτέλεση των έργων, με αποτέλεσμα η καθυστέρηση να έχει οδηγήσει πίσω όλα τα έργα και να διακυβεύονται περί τα 2 δισ. ευρώ. Η χώρα μας έχει ζητήσει ήδη παράταση στην υλοποίηση του προγράμματος, αλλά το σχετικό αίτημα απορρίφθηκε. Το υπουργείο Οικονομίας προτίθεται να το επαναφέρει, μαζί με άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα έγκαιρης υλοποίησης των έργων και όπως δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλάκης, με την προσδοκία ότι θα αρθούν οι «δυστροπίες» της Ε.Ε.

espa-thumb-large

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Άστατος καιρός στη Θεσσαλία - https://t.co/2JQBRoy95c -

  • Ερώτηση Κατερίνας Παπανάτσιου προς τον υπ. Υγείας για τον αριθμό ειδικευμένων ιατρών στο ΓΝ Βόλου… - https://t.co/KSX6IVcUtV -

  • Χωρίς επιβάρυνση η ατμόσφαιρα στον Βόλο - https://t.co/D9NMfDNscG -

"Αλιεύοντας" την είδηση