Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Εθνική σύνταξη 384 ευρώ και ενιαίο Ταμείο για όλους
Εθνική σύνταξη 384 ευρώ και ενιαίο Ταμείο για όλους

Εθνική σύνταξη 384 ευρώ και ενιαίο Ταμείο για όλους

«Αποδομείται» σιγά σιγά το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών ως βάση για την επερχόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, μετά και τις έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

«Κλειδί» θεωρείται το ποσοστό αναπλήρωσης βάσει του οποίου θα υπολογίζεται το σκέλος της «ανταποδοτικής» σύνταξης, με το σύστημα να παραμένει «καθορισμένων παροχών». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει πλέον απορρίψει την πρόταση για αναλογική σύνταξη με ατομικές μερίδες και νοητή κεφαλαιοποίηση, όπως πρότειναν οι «Σοφοί» καθώς θεωρήθηκε ότι εισάγει κεφαλαιοποιητικά στοιχεία στο σύστημα που δε συνάδουν με τις επιλογές μιας αριστερής διακυβέρνησης.

Ετσι, επιστρέφουμε στη λογική ενός αναδιανεμητικού συστήματος καθορισμένων παροχών με την προσθήκη της Εθνικής Σύνταξης στο ύψος των 384 ευρώ, που θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και θα είναι ενιαία για όλους τους συνταξιούχους. Σε αυτό το επίπεδο βέβαια, τον τελικό λόγο θα έχουν οι επικεφαλής των θεσμών, οι οποίοι αν και δεν έχουν ακόμη εκφραστεί (ούτε αρνητικά ούτε θετικά), τάσσονται υπέρ της επιβολής εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων στην Σύνταξη.

«Κλειδί» για τη διαπραγμάτευση που αναμένεται να διεξαχθεί τις επόμενες, κρίσιμες εβδομάδες, μέχρι το οριστικό σχέδιο να κατευθυνθεί προς ψήφιση στη Βουλή, αλλά και για το τελικό ύψος της σύνταξης, είναι το ποσοστό αναπλήρωσης στο οποίο θα καταλήξει το υπουργείο Εργασίας, καθώς μέσω αυτού θα επιδιωχθεί η αναδιανομή στο εσωτερικό της «ανταποδοτικής» σύνταξης.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι οι υψηλόμισθοι να οδηγούνται σε χαμηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης σε σχέση με τους χαμηλόμισθους. Και σε αυτό το επίπεδο βέβαια, δεν έχει υπάρξει συμφωνία, καθώς οι δανειστές ζητούν μεγαλύτερη αναλογικότητα στη σχέση εισφορών – παροχών.

Ζητούμενο παραμένει και η τύχη της επικουρικής ασφάλισης καθώς πληθαίνουν οι φωνές (με τις οποίες δε φαίνεται να συμφωνεί ο υπουργός Εργασίας . ) που θέλουν τη διατήρησή της ως αυτόνομου πυλώνα στο πλαίσιο του κοινωνικού – αναδιανεμητικού συστήματος.

Αντίθετα, στο υπουργείο Εργασίας φαίνεται πως έχουν καταλήξει για την οργανωτική δομή του νέου συστήματος. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, προκρίνεται η λύση της δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα ασφάλισης, στον οποίο θα ενταχθούν τόσοι οι μισθωτοί (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) όσο και οι , καθώς και οι και οι ναυτικοί.

Προωθείται δε η διατήρηση του και του , όχι ως ασφαλιστικών οργανισμών, αλλά ως φορέων πρόνοιας και λοιπών παροχών σε και ναυτικούς. Η λύση αυτή, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, οδηγεί σε σημαντική αύξηση των βασικών συντάξεων για τους χιλιάδες συνταξιούχους , καθώς από 331 ευρώ, η βασική σύνταξη που λαμβάνουν θα ανέλθει σε 384 ευρώ.

Στον αντίποδα, ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι αυτό θα οδηγήσει σε διεύρυνση του ελλείμματος του νέου, ενιαίου πλέον, Ταμείου. Και αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε περιορισμό του ποσοστού αναπλήρωσης για τους νέους ασφαλισμένους…

Στην οδό Σταδίου 29 πάντως, επεξεργάζονται και το θέμα των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και στους αγρότες, οι οποίες σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο (που μένει να εγκριθεί και από τους δανειστές) θα γίνονται με βάση το πραγματικό εισόδημα.

Δεν αποκλείουν μάλιστα τη διατήρηση μιας κατώτατης ασφαλιστικής κλάσης, που για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα μπορούσε να είναι η πρώτη ασφαλιστική κατηγορία του ΟΑΕΕ, ενώ για τους αγρότες θα υπολογιστεί βάσει εισοδήματος 300 ευρώ τον μήνα.

Βέβαια, το μεγαλύτερο αγκάθι είναι η εξοικονόμηση 900 εκατομμυρίων ευρώ για να κλείσει η «τρύπα» για το και μεταξύ των μέτρων στα οποία θα επιμείνει ο υπουργός Εργασίας . , κατά τη συνάντηση και με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί που έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα, είναι η αύξηση εργοδοτικών και εργατικών εισφορών κατά 1%.

Μεταξύ των σεναρίων που έχουν πέσει στο τραπέζι, βρίσκεται επίσης η διασύνδεση ενός μέρους της γενικής φορολογίας απευθείας με τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των Ταμείων, αλλά και η μεταφορά εσόδων από τις προς το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Τακτική Ετήσια Γενική Συνέλευση και αρχαιρεσίες της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας - https://t.co/JM849o2FHY… -

  • Ολοκληρώθηκε η καταγραφή ζημιών από τον Ιανό στη Μαγνησία #καταγραφήζημιών - https://t.co/bPeff9HHH7 -

  • Προχωρά η μελέτη για τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού του Βόλου με ΒΙΠΕ Αεροδρόμιο και Αλμυρό… - https://t.co/PBjKJ4twzm -

"Αλιεύοντας" την είδηση