Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Εθνική σύνταξη 384 ευρώ και ενιαίο Ταμείο για όλους
Εθνική σύνταξη 384 ευρώ και ενιαίο Ταμείο για όλους

Εθνική σύνταξη 384 ευρώ και ενιαίο Ταμείο για όλους

«Αποδομείτι» σιγά σιγά το πόρισμ της Επιτροπής Σοφών ως βάση για την επερχόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, μετά και τις έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

«Κλειδί» θεωρείται το ποσοστό αναπλήρωσης βάσει του οποίου θα υπολογίζεται το σκέλος της «ανταποδοτικής» σύνταξης, με το σύστημα να παραμένει «καθορισμένων παροχών». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει πλέον απορρίψει την πρόταση για αναλογική σύνταξη με ατομικές μερίδες και νοητή κεφαλαιο, όπως πρότειναν οι «Σοφοί» καθώς θεωρήθηκε ότι εισάγει κεφαλαιοποιητικά στοιχεία στο σύστημα που δε συνάδουν με τις επιλογές μιας αριστερής διας.

Ετσι, επιστρέφουμε στη λογική ενός αναδιανεμητικού συστήματος καθορισμένων παροχών με την προσθήκη της Εθνικής Σύνταξης στο ύψος των 384 ευρώ, που θα χρηματοδοτείται από τη και θα είναι ενιαία για όλους τους συνταξιούχους. Σε αυτό το επίπεδο βέβαια, τον τελικό λόγο θα έχουν οι επικεφαλής των θεσμών, οι οποίοι αν και δεν έχουν ακόμη εκφραστεί (ούτε αρνητικά ούτε ), τάσσονται υπέρ της επιβολής εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων στην Εθνική Σύνταξη.

«Κλειδί» για τη διαπραγμάτευση που αναμένεται να διεξαχθεί τις επόμενες, κρίσιμες εβδομάδες, μέχρι το οριστικό σχέδιο να κατευθυνθεί προς ψήφιση στη Βουλή, αλλά και για το τελικό ύψος της σύνταξης, είναι το ποσοστό αναπλήρωσης στο οποίο θα καταλήξει το υπουργείο Εργασίας, καθώς μέσω αυτού θα επιδιωχθεί η αναδιανομή στο εσωτερικό της «ανταποδοτικής» σύνταξης.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι οι υψηλόμισθοι να οδηγούνται σε χαμηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης σε σχέση με τους χαμηλόμισθους. Και σε αυτό το επίπεδο βέβαια, δεν έχει υπάρξει συμφωνία, καθώς οι δανειστές ζητούν μεγαλύτερη αναλογικότητα στη σχέση εισφορών – παροχών.

Ζητούμενο παραμένει και η τύχη της επικουρικής ασφάλισης καθώς πληθαίνουν οι φωνές (με τις οποίες δε φαίνεται να συμφωνεί ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος) που θέλουν τη διατήρησή της ως αυτόνομου πυλώνα στο πλαίσιο του κοινωνικού – αναδιανεμητικού συστήματος.

Αντίθετα, στο υπουργείο Εργασίας φαίνεται πως έχουν καταλήξει για την οργανωτική δομή του νέου συστήματος. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, προκρίνεται η λύση της δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα ασφάλισης, στον οποίο θα ενταχθούν τόσοι οι μισθωτοί (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) όσο και οι αυτοαπασχολούμενοι, καθώς και οι αγρότες και οι .

Προωθείται δε η διατήρηση του ΟΓΑ και του ΝΑΤ, όχι ως ασφαλιστικών οργανισμών, αλλά ως φορέων πρόνοιας και λοιπών παροχών σε αγρότες και ναυτικούς. Η λύση αυτή, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, οδηγεί σε σημαντική αύξηση των βασικών συντάξεων για τους χιλιάδες συνταξιούχους αγρότες, καθώς από 331 ευρώ, η βασική σύνταξη που λαμβάνουν θα ανέλθει σε 384 ευρώ.

Στον αντίποδα, ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι αυτό θα οδηγήσει σε διεύρυνση του μματος του νέου, ενιαίου πλέον, Ταμείου. Και αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε περιορισμό του ποσοστού αναπλήρωσης για τους νέους ασφαλισμένους…

Στην οδό Σταδίου 29 πάντως, επεξεργάζονται και το θέμα των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και στους αγρότες, οι οποίες σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο (που μένει να εγκριθεί και από τους δανειστές) θα γίνονται με βάση το πραγματικό εισόδημα.

Δεν αποκλείουν μάλιστα τη διατήρηση μιας κατώτατης ασφαλιστικής κλάσης, που για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα μπορούσε να είναι η πρώτη ασφαλιστική κατηγορία του ΟΑ, ενώ για τους αγρότες θα υπολογιστεί βάσει εισοδήματος 300 ευρώ τον μήνα.

Βέβαια, το μεγαλύτερο αγκάθι είναι η εξοικονόμηση 900 εκατομμυρίων ευρώ για να κλείσει η «τρύπα» για το 2016 και μεταξύ των μέτρων στα οποία θα επιμείνει ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, κατά τη συνάντηση και με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί που έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα, είναι η αύξηση εργοδοτικών και εργατικών εισφορών κατά 1%.

Μεταξύ των σεναρίων που έχουν πέσει στο τραπέζι, βρίσκεται επίσης η διασύνδεση ενός μέρους της γενικής ς απευθείας με τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των Ταμείων, αλλά και η μεταφορά εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις προς το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση