Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Εσοδα έως 3 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις
Εσοδα έως 3 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις

Εσοδα έως 3 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις

Με στόχο την άντληση 2 έως 3 δισ. από τις αποκρατικοποιήσεις μέσα στο 2016 κινείται το . Προς την κατεύθυνση αυτή, τις επόμενες ημέρες το Ταμείο θα διέλθει από δύο κρίσιμα ορόσημα: την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων και την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών του . Και οι δύο αυτές κινήσεις θα κρίνουν εν πολλοίς την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, αλλά και τις πολιτικές αντοχές της κυβέρνησης στην υλοποίηση ενός προγράμματος που στο παρελθόν είχε λοιδωρήσει και πολεμήσει.

Ο πρόεδρος του Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας χθες προς τους δημοσιογράφους, χαρακτήρισε την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων την πιο σημαντική βάση για την επίτευξη του οικονομικού στόχου. «Είναι πιθανό να προσεγγίσουμε τα 3 δισ. », είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «η βάση που ξεκινάμε, από το 1,2 δισ. των αεροδρομίων, είναι πάρα πολύ υψηλή», ενώ θα υπάρξουν και έσοδα από άλλα κλεισμένα έργα και για τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν οι συναλλαγές τους (π.χ. Αστέρας Βουλιαγμένης, ΔΕΣΦΑ κ.ά.). Ο κ. Πιτσιόρλας παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να δώσει μια ακριβή πρόβλεψη, δεδομένου ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει το προσφερόμενο τίμημα σε αποκρατικοποιήσεις-κλειδιά, όπως π.χ. , , κ.ά. «Τα 2 (δισ. ευρώ) τα θεωρώ απολύτως σίγουρα», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Πιτσιόρλας, μιλώντας στη χθεσινή εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου, εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι οι οκτώ από τις εννέα αποκρατικοποιήσεις που περιέχονται στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη θα ολοκληρωθούν μέσα στο ΄ εξάμηνο του 2016. Εξαίρεση αποτελεί η αξιοποίηση της πρώην έκτασης του αεροδρομίου του Ελληνικού, της οποίας το χρονοδιάγραμμα έχει εκτροχιαστεί και θα χρειαστεί αναθεώρηση.

Ωστόσο, εμφανίσθηκε υπέρμαχος της ολοκλήρωσης της συγκεκριμένης αξιοποίησης, η οποία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, θα αποτελέσει την πιο σημαντική βάση οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας για την επόμενη δεκαετία. Σε ό,τι αφορά τον «Ελ. Βενιζέλος», ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ είπε ότι η διαδικασία αποκρατικοποίησης ξεκινά με την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης κατά 20 χρόνια, και στη συνέχεια το Ταμείο θα σταθμίσει την περαιτέρω πώληση του 30% των μετοχών που το ίδιο κατέχει.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πιτσιόρλας αμφισβήτησε τον στόχο των 50 δισ. ευρώ, που έχει τεθεί για το νέο υπερταμείο. «Και στο παρελθόν είχαν τεθεί αντίστοιχοι στόχοι οι οποίοι αποδείχθηκαν αυθαίρετοι», είπε. Επίσης απέφυγε να λάβει θέση στο κατά πόσο υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να αποφέρουν 50 δισ. ευρώ ή 30 δισ. ευρώ μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο κ. Πιτσιόρλας, ωστόσο, υπεραμύνθηκε της αναγκαιότητας λειτουργίας του νέου υπερταμείου και των επιλογών που θα έχει αυτό στην αξιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων. Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, η δυνατότητα αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων θα επιφέρει τελικά τη μεγιστοποίηση της αξίας, και προς την κατεύθυνση αυτή συνέστησε η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τους ήδη υφιστάμενους οργανισμούς και μηχανισμούς (ΤΑΙΠΕΔ, ΤΧΣ και ΕΤΑΔ). «Η δική μου είναι ότι αυτό το ταμείο δεν πρέπει να στηθεί εξ αρχής», είπε προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η εμπειρία που έχει αποκτηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, το ΤΧΣ, την ΕΤΑΔ, που θα πρέπει να λειτουργήσουν υπό την ομπρέλα του νέου υπερταμείου.

apokratikopoihseis-thumb-large

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #Ζωοκλοπές στα Κανάλια #Ζωοκλοπές - https://t.co/TrSHJwAUWu -

  • #τροχαίο στην λεωφόρο Αθηνών  #τροχαίο - https://t.co/L6ajBp5Bc5 -

  • Σχέδια βελτίωσης "Εξοικονόμηση Ύδατος" #εξοικονόμησηύδατος - https://t.co/aLpfId4jpN -

"Αλιεύοντας" την είδηση