Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Αισιόδοξη η εκτίμηση για την ανάπτυξη στον προϋπολογισμό
Αισιόδοξη η εκτίμηση για την ανάπτυξη στον προϋπολογισμό

Αισιόδοξη η εκτίμηση για την ανάπτυξη στον προϋπολογισμό

Αισιόδοξο θεωρεί το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ) τον στόχο για ρυθμό ανάπτυξης 1,8% φέτος, ενώ ερωτήματα θέτει και για τον στόχο του για ανάπτυξη 2,4%, τον οποίο θεωρεί «υπό προϋποθέσεις επιτεύξιμο».

Οι επισημάνσεις αυτές περιλαμβάνονται στην του ΕΔΣ για τις μακρο του προσχεδίου προϋπολογισμού του , που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη . Οπως αποκαλύπτεται από την του ΕΔΣ, στο προσχέδιο, το υπουργείο Οικονομικών μένει πιστό στους στόχους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για ρυθμό ανάπτυξης 1,8% φέτος και 2,4% το 2018, αλλά έχει επιφέρει στα επιμέρους μακροοικονομικά στοιχεία, οι οποίες δημιουργούν ερωτήματα.

Ειδικότερα, για το 2018, το ΕΔΣ εκφράζει «σοβαρές επιφυλάξεις» για τον προβλεπόμενο ρυθμό ς των επενδύσεων, καθώς το υπουργείο Οικονομικών τις βλέπει να απογειώνονται με ρυθμό 12,6% (έναντι πρόβλεψης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για αύξηση κατά 10,8%). Με τον τρόπο αυτό «διορθώνει» το υπουργείο, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, την προβλεπόμενη για φέτος υστέρησή τους έναντι του στόχου (εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 4,3%, έναντι στόχου για 5,9% στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα). Η αύξηση των επενδύσεων το 2018, σημειώνει το ΕΔΣ, στηρίζεται αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα και αφορά όλες τις κατηγορίες επενδύσεων. Μολονότι η διόρθωση της πορείας των επενδύσεων μπορεί να δικαιολογείται από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για συνεπή εφαρμογή των προαπαιτούμενων, την προοπτική αποκατάστασης της ς από τις διεθνείς αγορές εντός του 2018 και την αναμενόμενη βελτίωση των συνθηκών ς της οικονομικής δραστηριότητας με την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, σημειώνει το ΕΔΣ, «εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις ως προς το ύψος και την ταχύτητα της “διόρθωσης” που αναμένεται στο σενάριο του ΥΠΟΙΚ».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση