Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » ΕΣΕΕ: Κίνδυνος για νέο κύμα λουκέτων στην αγορά
ΕΣΕΕ: Κίνδυνος για νέο κύμα λουκέτων στην αγορά

ΕΣΕΕ: Κίνδυνος για νέο κύμα λουκέτων στην αγορά

AΠΕ-ΜΠΕ

Κατά τη διαρκεια του πρώτου τριμήνου του 2015, 5.341 επιχειρήσεις έχουν βάλει (3.239 ατομικές, 1.200 Ο.Ε, 392 Ε.Ε, 210 Ε.Π.Ε & 178 Α.Ε.) σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων ενώ η συρρίκνωση της εγχώριας ς από την αρχή του χρόνου υπολογίζεται σε 59 λουκέτα την ημέρα και το πρώτο εξάμηνο του έτους εκτιμάται ότι τα συνολικά λουκέτα θα ξεπεράσουν τα 8.500.

Αυτό υπογράμμισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης αναφερόμενος στις αιτίες οι οποίες δημιουργούν νέο κύμα λουκέτων στην και υπογράμμισε: “η ανοχή έχει αρχή και τέλος”.

Συγκεκριμένα ο κ. Κορκίδης δήλωσε ότι οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς επιτείνουν ακόμη περισσότερο την ζοφερή κατάσταση: “Η αγορά έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όρια της αντοχής της. Πλέον, ο κίνδυνος για νέο κύμα λουκέτων στην αγορά είναι ορατός. Λουκέτα, που συνεπάγονται περαιτέρω αύξηση της ς. Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να σταματήσει να ακροβατεί σε ένα τεντωμένο σχοινί και να βρει τώρα ρεαλιστικές λύσεις με τους δανειστές της, προκειμένου να δώσει ένα οριστικό τέλος στην αγωνία των πολιτών. Σε διαφορετική περίπτωση οι επιπτώσεις για κοινωνία και οικονομία, για επιχειρήσεις και καταναλωτές θα είναι ανυπολόγιστες.

Μετά από επτά χρόνια κρίσης η πλειοψηφία των Ελλήνων επιχειρηματιών προσπαθούν να κρατήσουν με νύχια και με δόντια τις εταιρείες τους ανοιχτές ευελπιστώντας ότι η χώρα μας, θα εισέλθει ξανά σε τροχιά ανάπτυξης”.

Η ΕΣ εκτιμά ότι οι κύριες αιτίες για νέο κύμα λουκέτων εντοπίζονται στα εξής:

Έλλειψη ρευστότητας: το 95% των αιτημάτων για χορήγηση δανείων σε πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις απορρίπτεται καθημερινά από τις συστημικές ελληνικές .

Τραπεζική ασφυξία: οι έχουν περιοριστεί στα 138 δισ. ευρώ σχεδόν στο 58% του συνόλου των 219 δισ. ευρώ των χορηγήσεων δανείων.

Η υπερφορολόγηση: την πενταετία 2010-2014 υιοθετήθηκαν μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης φόρων 63,1 δισ. ευρώ, ενώ το της χώρας μειώθηκε κατά 52 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 34 δισ. ευρώ από το εμπόριο και την εσωτερική κατανάλωση.

Ο του εμπορίου: σύμφωνα με την ICAP τα τελευταία δύο χρόνια η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών για πρώτης ανάγκης έχει μειωθεί κατά 21,1%, ενώ το καλάθι της νοικοκυράς σε τρόφιμα έχει αδειάσει το χρόνο κατά 660 ευρώ.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση