Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / Ερώτηση Νίκου Χουντή προς την Κομισιόν για την έκδοση Τούρκων αξιωματικών
Ερώτηση Νίκου Χουντή προς την Κομισιόν για την έκδοση Τούρκων αξιωματικών

Ερώτηση Νίκου Χουντή προς την Κομισιόν για την έκδοση Τούρκων αξιωματικών

«Να λάβει θέση η Κομισιόν, στο αίτημα τουρκικού Δικαστηρίου για την έκδοση των 8 αξιωματικών, μέσω »

Μετά την απόφαση τουρκικού δικαστηρίου να αποσταλεί νέο αίτημα έκδοσης, αυτή τη φορά μέσω , για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, ο της Λαϊκής Ενότητας (), Νίκος Χουντής, με ερώτησή του προς την Κομισιόν, την καλεί να λάβει άμεσα θέση, τονίζοντας ότι, ούτε η ούτε και κανένα άλλο -μέλος, θα μπορούσε να τους εκδώσει, αφού έχουν τελεσίδικα κριθεί από τη Δικαιοσύνη ότι δικαιούνται άσυλο. Κάτι τέτοιο θα παραβίαζε κατάφωρα, τόσο την ελληνική έννομη τάξη και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, όσο και τη Διεθνή Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής, στην ερώτησή του, αφού αναφέρεται αρχικά στην πληροφορία που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ότι, «τουρκικό δικαστήριο παρήγγειλε στις αρμόδιες αρχές της Τουρκίας τη μεταβίβαση αιτήματος στην Interpol (Red Notice) για τον εντοπισμό και των 8 Τούρκων αξιωματικών», τονίζοντας ότι:
– Για τα πρόσωπα αυτά «η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε τελεσίδικα την παροχή ασύλου».
– Η Τουρκία καταχράται το σύστημα Red Notice της Interpol, «προκειμένου να επιτύχει τη αντιφρονούντων στο εξωτερικό», κάτι το οποίο έχει ήδη καυτηριαστεί και από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με το ψήφισμα 2161/2017.
– Για τους λόγους αυτούς, «στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει τεθεί ζήτημα, από όλου του πολιτικού φάσματος, αποκλεισμού της Τουρκίας από τις διεθνείς διαδικασίες της Interpol».

Καταλήγοντας, ο Έλληνας , καλεί την Κομισιόν να απαντήσει ξεκάθαρα ότι είναι απαράδεκτο, «κυβέρνηση κράτους-μέλους, του οποίου η Δικαιοσύνη, σε ανώτατο βαθμό, έχει παράσχει πολιτικό άσυλο σε πρόσφυγες, στη βάση της Συνθήκης της Γενεύης, να εκδώσει τα εν λόγω πρόσωπα, εάν υπάρξει Red Notice από την Interpol», διότι κάτι τέτοιο, «θα παραβίαζε το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο για την προστασία των αιτούντων άσυλο».

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Το Lab Art yard στην αυλή του Τσαλαπάτα ξεκινάει με δυναμικό τριήμερο συναυλιών #LabArt - https://t.co/SKyefhU2K0 -

  • Έναρξη υποβολής συμμετοχών για το Βραβείο Δημοσιογραφίας Daphne Caruana Galizia - https://t.co/uyPdAbjw8N… -

  • Οικονομική μετακίνηση για νέους από τις Αστικές Συγκοινωνίες Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/RXSQBs16kO -

"Αλιεύοντας" την είδηση