Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / Ερώτηση Κ. Παπανάτσιου για την πορεία υλοποίησης του έργου του πρώην Στρατοπέδου ΕΑΤ ΕΣΑ
Ερώτηση Κ. Παπανάτσιου για την πορεία υλοποίησης του έργου του πρώην Στρατοπέδου ΕΑΤ ΕΣΑ

Ερώτηση Κ. Παπανάτσιου για την πορεία υλοποίησης του έργου του πρώην Στρατοπέδου ΕΑΤ ΕΣΑ

με θέμα τη πορεία υλοποίησης του έργου συντήρησης και ανάδειξης του ιστορικού χώρου του πρώην Στρατοπέδου ΕΑΤ ΕΣΑ, κατέθεσε η πρώην υφυπουργός και νυν τομεάρχης Οικονομικών και ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, Κ. Παπανάτσιου.

Η ερώτηση συνυπογράφεται από 52 ακόμα βουλευτές/τριες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και απευθύνεται στους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο, το 2017 κατατέθηκε και ψηφίσθηκε τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την Οδηγία (ΕΕ) 2015/2376, σχετικά με την παραχώρηση των κτιρίων του πρώην Στρατοπέδου ΕΑΤ – ΕΣΑ. Ο τόπος του πρώην Στρατοπέδου είναι γνωστό «μνημείο» του αντιδικτατορικού αγώνα, καθώς υπήρξε τόπος βασανιστηρίων και μαρτυρίων. Με την συγκεκριμένη ρύθμιση ενισχύθηκε το καθεστώς προστασίας και ανάδειξης του ιστορικού χώρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι την εν λόγω τροπολογία κατέθεσαν σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ , αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα και βασανισθέντες στον χώρο του στρατοπέδου, Μπαλαούρας Γεράσιμος, Μανιός Νικόλαος και Μηταφίδης Τριαντάφυλλος. Την τροπολογία ψήφισαν τότε όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου, πλην της Νέας Δημοκρατίας και της Χρυσής Αυγής.

Η παραχώρηση των ιστορικών κτηρίων έγινε με στόχο η Αττικής να προβεί στην του έργου συντήρησης, ανακαίνισης, εκσυγχρονισμού και ανάδειξής τους, ώστε στη συνέχεια να μπορούν να λειτουργήσουν ως Αντιδικτατορικής Αντίστασης, καθώς και για άλλους συναφείς ή εν γένει πολιτιστικούς σκοπούς.

Η Αττικής με την πρώην περιφερειάρχη κ. Δούρου είχε εντάξει στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων δαπάνη 1.690.000 εκ. ευρώ από ίδιους πόρους για τη συντήρηση, επισκευή, μελέτη επισκευής και αναστήλωση των κτιρίων για την δημιουργία Μουσείου Αντιδικτατορικής Αντίστασης. η δημιουργία Μουσείου Αντιδικτατορικής δράσης της περιόδου 1967-1974 θα αποτελέσει σοβαρότατο στοιχείο δημοκρατικής και αντιφασιστικής διαπαιδαγώγησης του λαού μας. Τέλος, το εν λόγω έργο αποτελεί και πάγιο αίτημα του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση