Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Εργασιακή «Βαβέλ» στις μονάδες ΠΕΔΥ
Εργασιακή «Βαβέλ» στις μονάδες ΠΕΔΥ

Εργασιακή «Βαβέλ» στις μονάδες ΠΕΔΥ

Στον «αέρα» μισθολογικά και εργασιακά βρίσκεται η πληθώρα των γιατρών των μονάδων ς του ΠΕΔΥ. Είκοσι μήνες μετά τη δημιουργία του δικτύου, εξακολουθεί να επικρατεί εργασιακή «βαβέλ». Περίπου 1.000 από τους 1.600 γιατρούς που υπηρετούν ως πλήρους και αποκλειστικής ς στις μονάδες πρώην ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν να λαμβάνουν μικρότερες αποδοχές από αυτές που δικαιούνται, καθώς οι οικείες υγειονομικές περιφέρειες δεν εφαρμόζουν τον νόμο του ΠΕΔΥ, σύμφωνα με τον οποίο οι εντάσσονται σε θέσεις κλάδου ΕΣΥ και λαμβάνουν τις αντίστοιχες αποδοχές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε Φεβρουάριο 2014, όσοι επέλεγαν να υπηρετήσουν ως πλήρους και αποκλειστικής ς στις μονάδες, σε οκτώ μήνες το αργότερο θα εντάσσονταν σε θέσεις κλάδου ΕΣΥ, λαμβάνοντας αποδοχές με βάση τις οικείες μισθολογικές διατάξεις. Αυτό ήταν και το «δέλεαρ» για να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, αφού οι αποδοχές στο ΕΣΥ είναι υψηλότερες από αυτές στον ΕΟΠΥΥ. Είκοσι μήνες μετά, η μισθολογική αναβάθμιση ισχύει μόνο για λίγους γιατρούς ΠΕΔΥ.

Oπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Θάνος Παναγιώτου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιατρών Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης του ΠΕΔΥ, σήμερα, μόνον οι γιατροί που υπηρετούν σε μονάδες ΠΕΔΥ της 2ης, 6ης και 7ης ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου, Πελοποννήσου, Δυτικής ς και Ιονίων ήσων, Κρήτης) λαμβάνουν τις αποδοχές και τα γιατρών του ΕΣΥ, όπως δικαιούνται, δηλαδή κατά μέσον όρο 1.800 ευρώ τον μήνα. Στην υπόλοιπη χώρα, οι περίπου 1.000 γιατροί ΠΑΑ των ΠΕΔΥ λαμβάνουν από 1.100 έως 1.300 ευρώ. «Παίρνουμε δηλαδή τα ίδια που λαμβάναμε στο ΙΚΑ, με τη διαφορά ότι πλέον εργαζόμαστε 8 ώρες την ημέρα αντί για 5,5 ώρες και επιπλέον έχουμε κλείσει τα ιδιωτικά μας ιατρεία», σημειώνει ο κ. Παναγιώτου και προσθέτει: «Μας παιδεύουν και μας εμπαίζουν συνεχώς. Λαμβάνω τηλέφωνα από γιατρούς σε όλη τη χώρα. Δεν ξέρουν τι να κάνουν. Απεργία δεν μπορούμε να κάνουμε, αφού το ημερομίσθιο που θα χάσουμε κάνει διαφορά στις αποδοχές μας». Οι γιατροί έχουν προχωρήσει σε αγωγές, ενώ πρόσφατα απέστειλαν εξώδικη διαμαρτυρία προς διευθυντικά στελέχη της 1ης ΥΠΕ με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Η πιο πρόσφατη «δικαιολογία» από την 1η ΥΠΕ είναι ότι έχει ζητηθεί γνωμοδότηση από το Ελεγκτικό Συνέδριο για το χρονοεπίδομα (που πρέπει να λάβουν οι γιατροί).

Ασφαλιστικά μέτρα

Την ίδια στιγμή, περίπου 800 γιατροί στις μονάδες του ΠΕΔΥ διατηρούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία με ασφαλιστικά μέτρα – τουλάχιστον έως την εκδίκαση των υποθέσεών τους, ο μεγάλος όγκος των οποίων αναμένεται να γίνει εντός 2016. Την περασμένη εβδομάδα εκδικάστηκε αγωγή γιατρών της ς που υπηρετούν με ασφαλιστικά μέτρα σε μονάδες. Οι της 3ης και 4ης ΥΠΕ ζήτησαν την ανάκληση των ασφαλιστικών μέτρων, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ, η οποία «υπενθύμισε» τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ. Λίγες ημέρες μετά, οι ΥΠΕ, κατόπιν εντολής της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, παραιτήθηκαν από το αίτημα ανάκλησης των ασφαλιστικών μέτρων.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση