Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ερευνα ΤτΕ: Απαισιοδοξία για την άρση των capital controls σε λιγότερο από δύο χρόνια
Ερευνα ΤτΕ: Απαισιοδοξία για την άρση των capital controls σε λιγότερο από δύο χρόνια

Ερευνα ΤτΕ: Απαισιοδοξία για την άρση των capital controls σε λιγότερο από δύο χρόνια

Απαισιοδοξία για την άρση των σε λιγότερο από δύο χρόνια, αλλά και χαμηλή εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, διαπιστώνει σε νέα της η Τράπεζα της Ελλάδος () για τους περιορισμούς στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, μεγάλο είναι το ποσοστό των συμμετεχόντων στην που δεν θα επέστρεφε χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς ακόμα και μετά την άρση των περιορισμών ανάληψης, τονίζοντας πως «η οικονομική ανάπτυξη και η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι οι δύο σημαντικότεροι λόγοι που θα έπειθαν το ευρύ κοινό να επανακαταθέσει τα χρήματά του στο τραπεζικό σύστημα».

Μεταξύ άλλων, λόγω των παρατηρείται στη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, ενώ έχουν ενταθεί οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αντί των μετρητών. Μάλιστα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (83%) εκτιμά ότι θα συνέχιζε να χρησιμοποιεί πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες ακόμα και μετά την άρση τους.

Για τις επιδράσεις των περιορισμών

1. Οι συμμετέχοντες από το ευρύ κοινό απάντησαν ότι έχουν επηρεαστεί από τους περιορισμούς, καθώς συχνά εξαντλούν τα όρια ανάληψης μετρητών. Επίσης ανέφεραν ότι έχουν μειώσει τη χρήση μετρητών.

2. Οι επισήμαναν αρνητικές επιδράσεις των περιορισμών, εμφανείς σε διάφορες πτυχές της δραστηριότητάς τους, π.χ. έγκαιρη είσπραξη από τους πελάτες, όροι πληρωμής των προμηθευτών και ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών.

3. Οι επιδράσεις των περιορισμών ήταν εντονότερες για τις εισαγωγικές .

4. Οι επιχειρήσεις ανέφεραν επίσης αυξανόμενη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών αντί των μετρητών. Αυτό αποτυπώνεται στην ταχεία της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής () και της εγκατάστασης τερματικών αποδοχής καρτών (POS).

5. Οι επιχειρήσεις δεν θεωρούν ότι το πλαίσιο των περιορισμών που ίσχυε κατά τη χρονική περίοδο της έρευνας ήταν υπερβολικά περιοριστικό: οι επιχειρήσεις είχαν κατορθώσει να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες προσαρμογές ώστε να μπορούν να λειτουργούν αποτελεσματικά παρά την ύπαρξη των περιορισμών, καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες τους.

6. Οι περιορισμοί έχουν επηρεάσει τις επενδυτικές αποφάσεις των επιχειρήσεων. Τα των μεγάλων επιχειρήσεων έχουν επηρεαστεί αρκετά από τους περιορισμούς, αλλά ως επί το πλείστον έχουν αρχίσει να δρομολογούνται εκ νέου. Τα των μικρότερων επιχειρήσεων όμως φαίνεται να έχουν επηρεαστεί πιο έντονα, κυρίως εξαιτίας της υπάρχουσας αβεβαιότητας.

Προσδοκίες και εμπιστοσύνη

1. Το επίπεδο εμπιστοσύνης του κοινού και του επιχειρηματικού τομέα στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του εγχώριου τραπεζικού συστήματος ήταν χαμηλό κατά τη χρονική περίοδο που έλαβε χώρα η έρευνα.

2. Στην πλειονότητά τους οι επιχειρήσεις – κυρίως οι μεγαλύτερες – ήταν συγκρατημένα αισιόδοξες για τις βραχυπρόθεσμες επιχειρηματικές τους προοπτικές. Αντίθετα, το ευρύ κοινό δήλωσε λιγότερο αισιόδοξο για το εισόδημά του το προσεχές έτος.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ανανέωση συνεργασίας ποδοσφαιριστών του Θησέα Αγριάς #ΓΣΘησέαςΑγριάς - https://t.co/ymnS5snDkP -

  • Ασφαλτόστρωση της οδού Βλάχα-Βροντερό από την Περιφέρεια Θεσσαλίας #εργασίεςασφαλτόστρωσης - https://t.co/enhrih2H9A -

  • Χρηματοδότηση ιδιωτικών συνδέσεων αποχέτευσης σε Συκούριο και Νίκαια - https://t.co/T09JTFEuVL… -

"Αλιεύοντας" την είδηση