Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Έρευνα: Η καρδιά στη Ρωσία, το μυαλό στην Ευρώπη
Έρευνα: Η καρδιά στη Ρωσία, το μυαλό στην Ευρώπη

Έρευνα: Η καρδιά στη Ρωσία, το μυαλό στην Ευρώπη

Τελικά τι είμαστε ως λαός, ρωσόφιλοι ή ευρωπαϊστές; Στην πραγματικότητα, τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα. Στην πρόσφατη έρευνα της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης του ΠΑΜΑΚ η ελληνική εμφανίζεται ιδιαίτερα θετική έναντι της Ρωσίας (57,5% θετικές γνώμες). Ακόμη περισσότερες είναι οι θετικές απόψεις για τον πρόεδρο καθώς το 67% των ερωτώμενων έχουν θετική γνώμη γι’ αυτόν. Υπερέχει σημαντικά τόσο της καγκελαρίου Μέρκελ (56% αρνητικές απόψεις) όσο και του προέδρου Τραμπ (73% αρνητικές γνώμες).

Οι ερωτώμενοι εκφράζονται θετικά για τον , όχι απλώς με όρους συμπάθειας αλλά και εμπιστοσύνης. Στο ερώτημα «ποιον θα εμπιστευόσασταν περισσότερο για ηγέτη στα παγκόσμια πράγματα», ο συγκεντρώνει 41,5%, η Μέρκελ 27,5% και μόλις 5% ο Τραμπ. Ο Πούτιν θεωρείται, μάλιστα, πως υποστηρίζει περισσότερο τα συμφέροντα της Ελλάδας (43,5%) συγκριτικά με τη Μέρκελ (29,5%) ή τον Τραμπ (20%). Είναι προφανές πως η του ισχυρού ηγέτη Πούτιν ασκεί γοητεία σε σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης. Πιθανόν, σε αυτό να έχουν βοηθήσει τα ελληνικά ΜΜΕ, στα οποία ο Ρώσος ηγέτης έχει εμφανώς καλύτερη μεταχείριση συγκριτικά με τους άλλους δύο προαναφερθέντες ηγέτες.

Ομως αυτή η εξαιρετικά φιλική προς τη Ρωσία και τον Πούτιν κοινή γνώμη μετατρέπεται σε ιδιαίτερα επιφυλακτική όταν τα ερωτήματα γίνονται πιο συγκεκριμένα. Η πλειοψηφία (59,5%) υποστηρίζει πως στη Ρωσία η δημοκρατία δεν λειτουργεί αποτελεσματικά και δεν υπάρχει σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων (51,5%). Αντίθετα, η αποσπά υψηλή δημοφιλία τόσο για τη δημοκρατική λειτουργία όσο και για τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, χωρίς να ισχύει όμως το ίδιο για τις .

Τα πράγματα για τη Ρωσία χειροτερεύουν όταν εισερχόμαστε σε ζητήματα που άπτονται ορθολογικών προσωπικών επιλογών όπως είναι η ή οι σπουδές. Στο υποθετικό ερώτημα επιλογής μιας χώρας εκτός Ελλάδος για σπουδές, το 68% θα επέλεγε μία χώρα της και το 23,5% τις . Ομοίως, για επαγγελματικούς και εργασιακούς λόγους το 65% θα επέλεγε ένα κράτος της Ε.Ε. και το 21% τις . Και στα δύο αυτά σενάρια, η Ρωσία συγκεντρώνει ένα ασήμαντο ποσοστό (3,5% και 4%). Τελικά, όταν τα θέματα αφορούν την ευημερία, την ποιότητα των θεσμών και τις προοπτικές της ζωής μας, η ρωσοφιλία μας συρρικνώνεται δραματικά.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ: Νέα αρχή στην διακυβέρνηση της χώρας #ΑλΤσίπρας - https://t.co/kht46p6yBF -

  • Μνήμη Αγίων Μικρασίας #ΑγίουΧρυσοστόμουΣμύρνης - https://t.co/pwyAXlZs1Y -

  • Πτώση αλλοδαπής στη Σκόπελο και διακομιδή στο Νοσοκομείο Βόλου #ΑχιλλοπούλειοΝοσοκομείοΒόλου - https://t.co/C5FESbAEg3 -

"Αλιεύοντας" την είδηση