Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ » Ερευνα για απάτη 500 εκατ. δολαρίων
Ερευνα για απάτη 500 εκατ. δολαρίων

Ερευνα για απάτη 500 εκατ. δολαρίων

Μι, ίσως, πρωτοφνούς εύρους υπόθεση απάτης διερευνούν Εισαγγελία Πρωτοδικών και υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. Στο επίκεντρο της δικαστικής και αστυνομικής έρευνας βρίσκεται ελληνικών συμφερόντων επενδυτική εταιρεία με έδρα το Μπελίζ της Κεντρικής Αμερικής, η οποία καταγγέλλεται ότι εξαπάτησε Ελληνες, Ευρωπαίους και Ουκρανούς επενδυτές, υπεξαιρώντας πάνω από 500 εκατ. δολάρια.

Η εταιρεία ανήκει σε Ελληνα χρηματιστή, στον οποίο ανετέθη το 2013 η διαχείριση των κεφαλαίων τριών εταιρειών που συγκρότησαν επενδυτικό κεφάλαιο υψηλού ρίσκου (hedge fund). Το αρχικό κεφάλαιο ανερχόταν σε 254 εκατ. δολάρια και επενδύθηκε σε συναλλαγές επί νομισμάτων (Forex). Τον Μάιο του 2015 ωστόσο, και ενώ η αξία του hedge fund ξεπερνούσε τα 500 εκατ. δολάρια, τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών που τηρούσε η διαχειρίστρια εταιρεία αποδείχθηκαν… μηδενικά. Εκτοτε, εξελίσσεται δικαστικό – αστυνομικό θρίλερ, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται ο Ελληνας χρηματιστής που διενεργούσε συναλλαγές για λογαριασμό του hedge fund.

Με πλαστές βεβαιώσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», για την υπόθεση έχουν κατατεθεί στην εισαγγελία Πρωτοδικών και την υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. Την ποινική – δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης φέρεται να «κινεί» ο Ελληνας βασικός μέτοχος του hedge fund, ο οποίος καταγγέλλει ότι εξαπατήθηκε, όπως και οι υπόλοιποι μέτοχοι του επενδυτικού κεφαλαίου. Στον 13ο όροφο της ΓΑΔΑ τις τελευταίες ημέρες έχουν κληθεί να καταθέσουν Ελληνες και ξένοι επενδυτές, ενώ με πρωτοβουλία του βασικού μετόχου του fund, στην έρευνα κλήθηκαν να μετάσχουν ταυτόχρονα αξιωματούχοι από τα τμήματα καταπολέμησης απάτης Μ. ς (Σκότλαντ Γιαρντ) και ΗΠΑ. Εξάλλου, από τη μέχρι στιγμής έρευνα φέρεται να προέκυψαν ενδείξεις για εμπλοκή στην υπόθεση υπαλλήλου εταιρείας με έδρα το Λονδίνο, η οποία πραγματοποιούσε πληρωμές και ενημέρωνε τα μέλη του hedge fund για τις κινήσεις των λογαριασμών τους. Κι αυτό διότι υπάρχουν υπόνοιες ότι οι βεβαιώσεις που συνέτασσε για τα υπόλοιπα των λογαριασμών και τα αποτελέσματα των συναλλαγών ήταν πλαστές.

Ο Ελληνας χρηματιστής στον οποίο ανετέθη η διαχείριση του επενδυτικού κεφαλαίου είχε και στο παρελθόν απασχολήσει τις ελεγκτικές αρχές της χώρας. Το 2010 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με ανακοινώσεις της προειδοποιούσε το επενδυτικό κοινό ότι ο εν λόγω χρηματιστής και ιδιοκτήτης -τότε- εταιρείας με έδρα τις ΗΠΑ δεν είχε αδειοδοτηθεί για να παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, ενώ του είχε επιβάλει πρόστιμο ύψους 450.000 . «Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι ούτε η εταιρεία ούτε ο ιδρυτής της δύνανται να παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες στην Ελλάδα και να κατέχουν χρήματα επενδυτών» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση. Η ίδια εταιρεία είχε βρεθεί στο στόχαστρο και του ΣΔΟΕ, ωστόσο, από τον έλεγχο που πραγματοποίησαν ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών δεν είχε προκύψει θέμα ς Ελλήνων επενδυτών. Τότε μάλιστα, το ΣΔΟΕ είχε διατάξει να αποδεσμευθούν κεφάλαια ύψους περίπου 30 εκατ. που ήταν κατατεθειμένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας.

Το επενδυτικό κεφάλαιο υψηλού ρίσκου (hedge fund) δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2013 και η διαχείριση των κεφαλαίων του ανετέθη σε εταιρεία που συνέστησε ο Ελληνας χρηματιστής στο Μπελίζ (μικρή χώρα) της Κεντρικής Αμερικής. Το αρχικό κεφάλαιο ανερχόταν σε 254 εκατ. δολάρια και με βάση τη συμφωνία, επρόκειτο να επενδυθεί σε αγοραπωλησίες συναλλάγματος. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, στο εγχείρημα συμμετείχαν ως ιδιώτες επενδυτές υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών αλλά και άλλοτε ισχυρός Ελληνας εφοπλιστής που πλέον αντιμετωπίζει βαρύτατες ποινικές ακόμα και για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας.

Ελεγχος… εκ Βρετανίας

Το πρώτο διάστημα μετά τη δημιουργία του επενδυτικού κεφαλαίου όλα έδειχναν να κυλούν ομαλά. Ο ιδιοκτήτης και βασικός μέτοχός του, στο τέλος κάθε μήνα ενημερωνόταν από τη διαχειρίστρια εταιρεία για τα αποτελέσματα των συναλλαγών, τα οποία με τη σειρά του κοινοποιούσε στα μέλη του fund. Ο έλεγχος των συναλλαγών είχε ανατεθεί σε εταιρεία με έδρα τη , η οποία βεβαίωνε τα υπόλοιπα στους λογαριασμούς των επενδυτών.

Τον Μάρτιο του 2015, ωστόσο, η διαχειρίστρια εταιρεία δήλωσε προσωρινή δυσκολία στη διενέργεια πληρωμών προς τους επενδυτές επικαλούμενη αυστηρούς ελέγχους σε εμβάσματα δολαρίων στο εξωτερικό.

Παρότι την 7η Μαΐου η «ελεγκτική» εταιρεία της Μ. Βρετανίας βεβαίωσε τα υπόλοιπα των λογαριασμών (ανέρχονταν σε πάνω από 500 εκατ. δολάρια), στα τέλη του ίδιου μήνα αποκαλύφθηκε ότι οι λογαριασμοί των τριών εταιρειών του hedge fund είχαν μηδενικά υπόλοιπα. Επιπλέον, αποκαλύφθηκαν μεταφορές χρημάτων προς άγνωστους τραπεζικούς λογαριασμούς. Αμεσα ενημερώθηκε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Μπελίζ, διεκόπη η των τριών εταιρειών του επενδυτικού κεφαλαίου με τη διαχειρίστρια εταιρεία, ενώ ειδοποιήθηκαν οι ελληνικές και ξένες διωκτικές αρχές.

Πηγή: kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση