Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Έρχεται ένα νέο «διπρόσωπο» κύμα κακοκαιρίας
Έρχεται ένα νέο «διπρόσωπο» κύμα κακοκαιρίας

Έρχεται ένα νέο «διπρόσωπο» κύμα κακοκαιρίας

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο σήμερα Παρασκευή βρίσκεται στον Κόλπο της Σύρτης στη , βαθμιαία θα κινηθεί ανατολικά και θα προκαλέσει τις επόμενες ημέρες ένα νέο στην Ελλάδα. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας θα είναι τα δύο διαφορετικά πρόσωπα, με τα οποία θα εμφανιστεί, το ένα στα νότια και το άλλο στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας μας, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.

Σήμερα, αναμένονται τοπικές βροχές στα νοτιοδυτικά τμήματα, που βαθμιαία θα επεκταθούν βορειοανατολικά και τις βραδινές ώρες θα ενταθούν. Τα σημαντικότερα φαινόμενα αναμένονται αύριο, Σάββατο 4 Απριλίου, με τις βροχές και τις τοπικές καταιγίδες να είναι έντονες στα κεντρικά τμήματα. Την Κυριακή, 5 Απριλίου, βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν αρχικά στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, με τοπικά έντονα φαινόμενα στα κεντρικά και βόρεια τμήματα, που βαθμιαία θα περιοριστούν στα κεντρικά και νότια.

Παράλληλα, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία το Σάββατο θα ευνοήσει την κίνηση θερμών αέριων μαζών από την Αφρική, με αποτέλεσμα τη σημαντική άνοδο της θερμοας στα νότια τμήματα της χώρας μας. Σε συνδυασμό με τους ισχυρούς νοτιάδες (καταβατικούς ανέμους) στη βόρεια Κρήτη, η μέγιστη θερμοα προβλέπεται να φτάσει τοπικά τους 25-26 βαθμούς Κελσίου.

Αντίθετα, σχετικά ψυχρές αέριες μάζες θα κρατήσουν τη θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα στα κεντρικά και βόρεια τμήματα, ενώ θα προκαλέσουν πυκνές στα κεντρικά ορεινά ηπειρωτικά.

Θυελλώδεις θα πνέουν οι άνεμοι στο Αιγαίο από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου έως και την Κυριακή, με την έντασή τους να φτάνει τα οκτώ έως εννέα μποφόρ και τοπικά στο βορειοανατολικό Αιγαίο την Κυριακή τα δέκα μποφόρ, ενώ αυξημένη θα είναι η συγκέντρωση σκόνης στα νότια τμήματα, κυρίως το Σάββατο.

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Κακοκαιρία που θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας προβλέπεται από αύριο Σάββατο (04-04-2020) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, πολύ θυελλώδεις ανέμους, χαμηλές για την εποχή  θερμοκρασίες στα κεντρικά και βόρεια, όπου θα σημειωθούν και στα ηπειρωτικά ορεινά.

Πιο αναλυτικά:

1. Ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες

Προβλέπονται από το μεσημέρι του Σαββάτου (04-04-2020) στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και πρόσκαιρα στο (κυρίως στονότιο).

Από τις απογευματινές ώρες θα επηρεαστούν οι Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μέχρι το βράδυ το βόρειο Αιγαίο και τα νότια τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως η Χαλκιδική).

Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως ισχυρά κατά διαστήματα στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες από το απόγευμα του Σαββάτου, μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής (05-04-2020).

Εξασθένηση των φαινομένων προβλέπεται από το απόγευμα της Κυριακής.

2. Ισχυρές βροχοπτώσεις στην Αττική

Οι βροχές που θα σημειώνονται ήδη από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (04-04-2020), μετά το μεσημέρι θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι ιδιαιτέρως ισχυρά από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου μέχρι τις προμεσημεσημβρινές ώρες της Κυριακής (05-04-2020).

Οι πολύ θυελλώδεις βοριάδες με ένταση 8 με 9 μποφόρ, προβλέπεται να διατηρηθούν στο Αιγαίο μέχρι και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (08-04-2020).

3. Χιονοπτώσεις

Θα σημειωθούν κυρίως το Σάββατο και την Κυριακή στα ηπειρωτικά ορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 900 ) της κεντρικής και βόρειας χώρας και θα είναι κατά τόπους πυκνές στην κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία και το Σάββατο στη δυτική Μακεδονία όπου θα χιονίσει και στα ημιορεινά (περίπου πάνω από 600 ).

Εξασθένηση και στις υιπες περιοχές, αναμένεται από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής.

4. Ανεμοι έως 10 μποφόρ στα πελάγη μέχρι την Τετάρτη

Άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων με ένταση 7 με 9 μποφόρ, θα πνέουν το Σάββατο αρχικά στα δυτικά και νότια και από το βράδυ στο βόρειο Αιγαίο. Την Κυριακή (05-04-2020) σταδιακά θα επικρατήσουν βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι, οι οποίοι τη Δευτέρα (06-04-2020) θα φτάσουν στο Αιγαίο τοπικά σε επίπεδο θύελλας (10 μποφόρ).

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση