Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Επιταχύνουν μετά τις εκλογές οι αποκρατικοποιήσεις
Επιταχύνουν μετά τις εκλογές οι αποκρατικοποιήσεις

Επιταχύνουν μετά τις εκλογές οι αποκρατικοποιήσεις

Ξεδιαλύνεται το τοπίο γύρω από το πρόγραμμα κοποιήσεων. Αν και ο στόχος των εσόδων δεν θα επιτευχθεί γι' άλλη μία φορά φέτος, εντούτοις φαίνεται ότι το πρόγραμμα έχει «δρομολογηθεί» εκ νέου και ότι θα κυλήσει σχετικά γρήγορα, αμέσως μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Ο νέος στόχος τίθεται πολύ χαμηλότερα από το 1,4 δισ. – κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, με την προϋπόθεση να καρποφορήσουν ορισμένες που σήμερα καρκινοβατούν, όπως ο και ο . Αξιοσημείωτο είναι ότι, για πρώτη φορά, το σύνολο των κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία έχει ταχθεί -άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο ενθέρμως- υπέρ της μείωσης του κράτους και παράλληλα δεσμεύεται για την τήρηση του τρίτου μνημόνιου. Ενδεικτικό είναι ότι για πρώτη φορά το ΤΑΙΠΕΔ δουλεύει σε προεκλογική περίοδο και κανένας δεν «γκρινιάζει», εκτός βεβαίως των ακραίων του πολιτικού φάσματος.

Βεβαίως οι μεγάλες αποφάσεις, και αυτή τη φορά, αφήνεται να ληφθούν μετά τις 20 Σεπτεμβρίου, αλλά οπωσδήποτε η προετοιμασία συνεχίζεται, όπως έδειξε και η τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης, άλλαξαν οι όροι του διαγωνισμού κοποίησης του ΟΛΘ, έτσι ώστε αυτοί να προσαρμοστούν στο μοντέλο που έχει επιλεγεί για τον ΟΛΠ. Η πρώτη αποκρατικοποίηση πάντως που θα τρέξει θα είναι τα περιφερειακά αεροδρόμια. Είναι η πιο ώριμη αποκρατικοποίηση και η πιο μεγάλη από άποψη εσόδων. Αν και πλέον οι όποιες εκταμιεύσεις θα γίνουν μέσα στο 2016, είναι σημαντικό να προχωρήσει, προκειμένου αφενός μεν το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων να αποκτήσει , αφετέρου δε να ξεκινήσει ο εκσυγχρονισμός των αεροδρομίων της χώρας που σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν ντροπή για μια ευρωπαϊκή χώρα. Στην πράξη, τα περιφερειακά αεροδρόμια θ' αποτελέσουν τη δεύτερη μεγάλη αποκρατικοποίηση, μετά εκείνης του ΟΠΑΠ για το 2013.

Ωστόσο δεν αναμένεται να αργήσουν να υλοποιηθούν και οι άλλες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Μεταξύ αυτών, τα μεγάλα λιμάνια (ΟΛΠ/ΟΛΘ), οι πρώην εταιρείες του ομίλου ΟΣΕ (ΤΡΑΙΝΟΣΕ/ΕΕΣΣΤΥ), ο , ο κ.ά. Ειδικά για τον ΔΕΣΦΑ και τον Αστέρα Βουλιαγμένης, όλα τα δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει φως στο βάθος του τούνελ, παρόλο που δεν προεξοφλείται το τελικό αποτέλεσμα. Οι Αζέροι της Socar φαίνεται να συμφωνούν στην εκχώρηση του 17% σε τρίτους έτσι ώστε να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η ίδια τελικά να δώσει το «πράσινο φως».

apokratikop-thumb-large

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση