Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Επιστροφή της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας ζητεί ο κ. Ιερώνυμος
Επιστροφή της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας ζητεί ο κ. Ιερώνυμος

Επιστροφή της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας ζητεί ο κ. Ιερώνυμος

Τη φράση «το κράβι βουλιάζει γι όλους» επανέλαβε χθες, για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και μάλιστα μέσα στον χώρο της Βουλής, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. , κατά την παρέμβασή του σε ειδική κοινοβουλευτικής επιτροπής, στέλνοντας ταυτόχρονα πολλά μηνύματα με αποδέκτη κυρίως την .

Μεταξύ άλλων έθεσε ζήτημα άμεσης ς στην Εκκλησία της ακίνητης περιουσίας που κατά καιρούς είχε πάρει το κράτος, όπως είπε, συνδέοντας το θέμα αυτό με τη δυνατότητα της Εκκλησίας να συνεχίσει το φιλανθρωπικό της έργο. Παράλληλα, έθεσε και τα όρια μιας συζήτησης με την πολιτεία, σημειώνοντας αφενός ότι για την Εκκλησία δεν υπάρχει θέμα «διαχωρισμού» από το κράτος (όποιος το θέλει απλώς φεύγει, είπε χαρακτηριστικά) και τονίζοντας αφετέρου πως θα ήταν καλύτερο και αποδοτικότερο η συζήτηση να γίνει οργανωμένα με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, και προφανώς όχι μόνο με την .

«Όλοι έχουμε τις παιδικές ασθένειες, τις ιδεοληψίες, αλλά δεν πρέπει να παίζουμε με τέτοια πράγματα», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Το καράβι βουλιάζει και δεν θα γλιτώσει κανένας, ούτε ο αφεντικός ούτε ο μούτσος». Υπενθυμίζεται πως την ίδια φράση είχε πει ο Αρχιεπίσκοπος και στις αρχές Οκτωβρίου, σε ολιγόλεπτη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση. Χθες, ο κ. μιλούσε σε της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού για τον ρόλο της Εκκλησίας.

Ως προς τις φωνές περί «χωρισμού Εκκλησίας-Κράτους», ο κ. Ιερώνυμος τόνισε: «Ναι, να υπάρχουν διακριτοί ρόλοι. Αλλά “καθαροί”, διακριτοί ρόλοι, να μη βαραίνει η μία πλευρά. Ακούστηκε η λέξη χωρισμός: η Εκκλησία δεν έχει τέτοια λέξη. Οποιος θέλει φεύγει, κανέναν δεν διώχνουμε. Εμείς δεν “σβήνουμε” κανέναν». Και στο πλαίσιο αυτό εμμέσως αναφέρθηκε στην παραβολή του Ασώτου για εκείνον που έφυγε, που έχασε την περιουσία του και επέστρεψε τελικώς στο σπίτι του: «Οποτε θέλει, εκείνος που θα φύγει, ας ξαναγυρίσει», πρόσθεσε.

Αίσθηση προκάλεσε δε και η αναφορά του σε πρόσφατη συζήτηση που είχε με τον νέο υπουργό Παιδείας. Σύμφωνα με τον κ. Ιερώνυμο, ο κ. του είπε πως υπάρχουν πολλά θέματα να κάνουν κράτος και Εκκλησία. Ο Αρχιεπίσκοπος, λοιπόν, αποκάλυψε ότι του απάντησε: «Αν πάμε καλά, έχουμε και πολλά και καλά. Αν δεν πάμε έτσι, δεν θα κάνουμε απολύτως τίποτα. Μπορούμε να κάνουμε μια καλή αρχή, για να βοηθήσουμε τον τόπο».

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση