Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Επίσκεψη Γ. Δημαρά στο βυζαντινό εξωκκλήσι του Αγίου Ιωάννη
Επίσκεψη Γ. Δημαρά στο βυζαντινό εξωκκλήσι του Αγίου Ιωάννη

Επίσκεψη Γ. Δημαρά στο βυζαντινό εξωκκλήσι του Αγίου Ιωάννη

Την Πρσκευή 13 Μαΐου ο Γιώργος Δημαράς πραγματοποίησε στο βυζαντινό εξωκκλήσι του Αγίου Ιωάννη στην περιοχή της Ψάθας ς, Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας.

Εκεί συναντήθηκε με τον ιερέα της Ενορίας Μάνδρας κ. Μακάριο, τον υπάλληλο της Αρχαιολογίας Δυτικής ς Θωμά Μόρφα που ξενάγησε την ομάδα του βουλευτή και τους ειδικούς εμπειρογνώμονες και είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το μνημείο και να εκτιμήσει δια ζώσης την επικινδυνότητα της στατικότητας του ναού.

Από τη θέση του Περιφερειακού Συμβούλου ο Γιώργος Δημαράς είχε διεκδικήσει την ανάγκη αναστήλωσης του ναού που χρονολογείται από το 1600 μ.Χ. και είχε υποστεί σοβαρές από τους σεισμούς. Την εγκεκριμένη δαπάνη για την αναστήλωση του μνημείου από την Αττικής και την πενταμερή συμφωνία (Δήμου, ς, Μητρόπολης Μεγάρων & ς, Υπουργείου Πολιτισμού και μελετητή) πρέπει να ακολουθήσει προκήρυξη μειοδοτικού διαγωνισμού εκτελεστή του έργου, κάτι που δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί, με κίνδυνο κατάρρευσης του ναού σε έναν επικείμενο σεισμό σε μία περιοχή ιδιαίτερα σεισμογενή.

Ο Γιώργος Δημαράς ενημερώθηκε επίσης για την οικολογική αξία του υγροτόπου της Ψάθας και του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής που έχει υποβαθμιστεί από την αυθαίρετη δόμηση και την ανθρώπινη δραστηριότητα των τελευταίων δεκαετιών.

Τελικός σταθμός της περιοδείας του βουλευτή στην περιοχή ήταν τα Βίλια, όπου αφού επισκέφτηκε την μητρόπολη της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος σε του αρχιτέκτονα Τσίλερ, είχε την ευκαιρία επιθεώρησης ενός ακόμη μνημείου που κινδυνεύει με κατάρρευση, του ναού των Ταξιαρχών (16ος αι.), χτισμένος στην πλατεία της εκκλησίας των Βιλίων.

Ο βουλευτής προτίθεται να προβεί σε όλες τις διαδικασίες για τη λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης της στέγης του ναού με σκοπό την ολοκλήρωση της αναστήλωσής του.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση