Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Επίσημη πρώτη για το εθνικό συμβούλιο οδικής ασφάλειας υπό την προεδρία της Μαρίνας Χρυσοβελώνη
Επίσημη πρώτη για το εθνικό συμβούλιο οδικής ασφάλειας υπό την προεδρία της Μαρίνας Χρυσοβελώνη

Επίσημη πρώτη για το εθνικό συμβούλιο οδικής ασφάλειας υπό την προεδρία της Μαρίνας Χρυσοβελώνη

«Επιτκτική η ανάγκη ς των τροχαίων ατυχημάτων»

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018 στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών η σύγκλιση της ολομέλειας του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, μετά την ανασυγκρότησή του υπό την προεδρία της Μαρίνας Χρυσοβελώνη.

Απόλυτα ικανοποιημένη η κα. Χρυσοβελώνη τόσο από την καθολική συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων – τους οποίους ευχαρίστησε θερμά για την παρουσία τους – όσο και από το έντονο ενδιαφέρον για τη λειτουργία ενός τόσου κρίσιμου Συμβουλίου μιας και αφορά ένα θέμα που προασπίζει την διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής.

Στην τοποθέτησή της δήλωσε μεταξύ άλλων:«Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ως ο κατ' εξοχήν αρμόδιος Φορέας της Πολιτείας για την προ της Οδικής Ασφάλειας στη Χώρα μας, επιχειρεί να πρωατεί σε μια προσπάθεια ανάδειξης του προβλήματος και ς συντονισμένων δράσεων για την προ της.

Προς την κατεύθυνση αυτή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, οι αρμόδιες υπηρεσίες του αλλά και εγώ προσωπικά συντασσόμαστε για την επίτευξη του κοινού μας στόχου.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη οι δράσεις για τη βελτίωση των δεικτών οδικής ασφάλειας να τεθούν σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό με στόχους και χρονοδιάγραμμα, συντάχθηκε για λογαριασμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το Στρατηγικό Σχέδιο για την Οδική Ασφάλεια για τα έτη 2011-2020.

Το Στρατηγικό Σχέδιο αποτελεί το βασικό εργαλείο της Πολιτείας για τη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας και αφορά σε δράσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων που θα καταστήσουν εφικτή τη των νεκρών από τα οδικά ατυχήματα το 2020 κατά 50% σε σχέση με το 2010, υιοθετώντας τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό στόχο.

Η Οδική Ασφάλεια δεν πρόκειται για μια απλή τομεακή πολιτική, στην οποία θα αρκούσε ο, έτσι κι αλλιώς δυσχερής, κάθετος συντονισμός περισσότερων επιπέδων διοίκησης για την επίτευξη των τιθέμενων στόχων.

Οι προ συντονισμού είναι ιδιαίτερα έντονες στο οριζόντιο επίπεδο, καθώς η οδική ασφάλεια περιλαμβάνει, όπως είδαμε, ένα σύνολο πολιτικών και δράσεων αρμοδιότητας περισσότερων Υπουργείων και φορέων, που περιλαμβάνουν, ενδεικτικά:
• την θέσπιση ρυθμίσεων για την οδική κυκλοφορία (Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη),
• επιτήρηση της νομοθεσίας οδικής ασφάλειας (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Λιμενικές Αρχές, Τελωνειακές Αρχές, Μεικτά Κλιμάκια Ελέγχου),
οδικής ασφάλειας (Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων),
• κατασκευή και οδικού δικτύου (Υπουργείο Υποδομών και εταφορών, ΟΤΑ α' και β΄ βαθμού),
• την άμεση βοήθεια στους παθόντες των οδικών ατυχημάτων (ΕΚΑΒ, Υπουργείο Υγείας) κ.ο.κ.»

"Αλιεύοντας" την είδηση