Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΑΙΔΕΙΑ / Επίπληξη από Κομισιόν για τα πτυχία των κολεγίων

Επίπληξη από Κομισιόν για τα πτυχία των κολεγίων

Οι αντιδράσεις των κολεγίων και των αποφοίτων τους έφθασαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναμένεται να προβεί σε επίπληξη της Ελλάδας. Η αιτία είναι ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίου εννεαμήνου έχει παγώσει η διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας στα πτυχία που έχουν απονείμει στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, με ρυθμούς χελώνας κινείται το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ), που είναι αρμόδιο για τη χορήγηση επαγγελματικής ισοδυναμίας σε πτυχία ελληνικών κολεγίων τα οποία λειτουργούν ως παραρτήματα ξένων ΑΕΙ στη χώρα μας. Το ΣΑΕΠ συγκροτείται από εκπροσώπους των υπουργείων που εποπτεύουν τα διάφορα επαγγέλματα. Τον περασμένο Ιανουάριο το ΣΑΕΠ ανέστειλε τη λειτουργία του λόγω συγχωνεύσεων υπουργείων και τελικά συγκροτήθηκε σε σώμα ύστερα από τρεις μήνες, τον Απρίλιο. Από τότε έως και τον Αύγουστο το ΣΑΕΠ συνεδρίασε έξι φορές. Ομως, η εθνικών εκλογών και η ανάδειξη νέας κυβέρνησης άλλαξαν εκ νέου τα . Και αυτό, διότι λόγω των αλλαγών στα υπουργικά χαρτοφυλάκια, το ΣΑΕΠ θα πρέπει να ανασυγκροτηθεί με εκπρόσωπο από κάθε υπουργείο.

Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων Βασίλης Δασκαλάκης, πάνω από 2.500 πτυχιούχοι περιμένουν από το ΣΑΕΠ να εξετάσει την αίτησή τους. Αντίθετα, από το 2010 έως τα μέσα του 2013 στο υπ. Παιδείας υπεβλήθησαν 2.845 αιτήσεις επαγγελματικής αναγνώρισης πτυχίων κολεγίων. Εξ αυτών, εξετάστηκαν οι 2.429 και θετική εισήγηση πήραν οι 2.064 (85%), ενώ αρνητική οι 365 (15%). Δεν έχουν εξεταστεί ακόμη 416 φάκελοι αίτησης.

Μετά τις καταγγελίες το 2015, το θέμα έφθασε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναμένεται να επιπλήξει το ελληνικό υπουργείο Παιδείας για παράβαση των προβλεπόμενων χρονικών ορίων που ορίζουν ο νόμος και η κοινοτική νομοθεσία. Η θα έχει τη μορφή της μομφής, καθώς για την επιβολή προστίμου απαιτείται προηγουμένως καταδικαστική δικαστική απόφαση για τη χώρα μας.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #διακομιδή 73χρονης από την Σκόπελο στο Βόλο #διακομιδή - https://t.co/AvNQLnFkfM -

  • Συνελήφθη αλλοδαπός για #παραεμπόριο #παραεμπόριο - https://t.co/bo8i4LndC4 -

  • Νέα γέφυρα στον Ξηριά κατασκευάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας - https://t.co/5dHeOA4ehL -

"Αλιεύοντας" την είδηση