Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Επιφυλάξεις από τους θεσμούς για το πρωτογενές πλεόνασμα
Επιφυλάξεις από τους θεσμούς για το πρωτογενές πλεόνασμα

Επιφυλάξεις από τους θεσμούς για το πρωτογενές πλεόνασμα

Επιφυλάξεις για το κατά πόσον η χώρα μας μπορεί να επιτύχει 3,5% του το 2018 εκφράζουν οι θεσμοί, «βλέποντας» προς το δημοσιονομικό κενό της τάξεως του 0,2-0,3% του (360 έως 540 εκατ. ευρώ). Την ίδια στιγμή, εμφανίζονται προβληματισμένοι με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα, παρά το γεγονός ότι πέρυσι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος είχε δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να μοιράσει «13η σύνταξη».

Στην προχθεσινή πρώτη συνάντηση των θεσμών με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Δ. Λιάκο συζητήθηκε η του τρέχοντος προϋπολογισμού αλλά και του επόμενου έτους, ενώ παρουσιάστηκαν τα στοιχεία για την εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, ώστε να ανοίξει η στρόφιγγα για την της δεύτερης υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ.

Στο δημοσιονομικό κομ οι θεσμοί εκτιμούν, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία των τεχνικών κλιμακίων, ότι είναι πιθανή απόκλιση της τάξεως του 0,2-0,3% του ΑΕΠ το 2018, καθώς θεωρούν ότι η υπεραπόδοση των εσόδων του ΕΦΚΑ και οι μειωμένες δαπάνες για συντάξεις δεν είναι διατηρήσιμες. Ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι τη δεδομένη στιγμή οι εκτιμήσεις είναι επισφαλείς.

Σε κάθε περίπτωση, οι πιστωτές θέλουν να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα των εσόδων του προϋπολογισμού του 2017, προκειμένου να διαπιστώσουν το ύψος της απόκλισης στον τομέα των φορολογικών εσόδων σε σχέση με τα αρχικά συμφωνηθέντα. Δηλαδή, οι όποιες αποφάσεις παραπέμπονται για τα τέλη Νοεμβρίου (με την επιστροφή των θεσμών στην ) και αφού προηγουμένως έχουν δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία του Οκτωβρίου (σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι από τον ΦΠΑ του καλοκαιριού από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις). Η ελληνική πλευρά, πάντως, υποστηρίζει ότι ο στόχος θα επιτευχθεί στο ακέραιο.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση