Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επιφυλάξεις από τους θεσμούς για το πρωτογενές πλεόνασμα
Επιφυλάξεις από τους θεσμούς για το πρωτογενές πλεόνασμα

Επιφυλάξεις από τους θεσμούς για το πρωτογενές πλεόνασμα

Επιφυλάξεις για το κατά πόσον η χώρα μας μπορεί να επιτύχει πρωτογενές 3,5% του ΑΕΠ το εκφράζουν οι θεσμοί, «βλέποντας» προς το παρόν δημοσιονομικό κενό της τάξεως του 0,2-0,3% του ΑΕΠ (360 έως 540 εκατ. ευρώ). Την ίδια στιγμή, εμφανίζονται προβληματισμένοι με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα, παρά το γεγονός ότι πέρυσι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος είχε δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται η να μοιράσει «».

Στην προχθεσινή πρώτη των θεσμών με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Δ. Λιάκο συζητήθηκε η πορεία του τρέχοντος προϋπολογισμού αλλά και του επόμενου έτους, ενώ παρουσιάστηκαν τα στοιχεία για την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, ώστε να ανοίξει η στρόφιγγα για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ.

Στο δημοσιονομικό κομμάτι οι θεσμοί εκτιμούν, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία των τεχνικών κλιμακίων, ότι είναι πιθανή απόκλιση της τάξεως του 0,2-0,3% του ΑΕΠ το , καθώς θεωρούν ότι η υπεραπόδοση των εσόδων του ΕΦΚΑ και οι μειωμένες για δεν είναι διατηρήσιμες. Ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι τη δεδομένη στιγμή οι εκτιμήσεις είναι επισφαλείς.

Σε κάθε περίπτωση, οι πιστωτές θέλουν να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα των εσόδων του προϋπολογισμού του 2017, προκειμένου να διαπιστώσουν το ύψος της απόκλισης στον τομέα των φορολογικών εσόδων σε σχέση με τα αρχικά συμφωνηθέντα. Δηλαδή, οι όποιες αποφάσεις παραπέμπονται για τα τέλη Νοεμβρίου (με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα) και αφού προηγουμένως έχουν δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία του Οκτωβρίου (σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ του καλοκαιριού από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις). Η ελληνική πλευρά, πάντως, υποστηρίζει ότι ο στόχος θα επιτευχθεί στο ακέραιο.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στον Ολυμπιακό Βόλου ο Θεόδωρος Βερνάρδος #ΠΑΕΟλυμπιακόςΒόλου - https://t.co/lV4wpoM2MG -

  • Στον Όλυμπο, σε συνθήκες καύσωνα, έτρεξαν οι δρομείς του ΣΔΥ Βόλου #ΣΔΥΒόλου - https://t.co/4XL00xIQHc -

  • Τριάντα τα θετικά κρούσματα covid-19 στη  Θεσσαλία #θετικάκρούσματαCovid19 - https://t.co/3eYYgtmiXo -

"Αλιεύοντας" την είδηση