Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Επιχείρηση «αλλαγή σκηνικού»…
Επιχείρηση «αλλαγή σκηνικού»…

Επιχείρηση «αλλαγή σκηνικού»…

«Χμηλό βρομετρικό» επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, λόγω των αρνητικών εξελίξεων που αναμένεται ότι θα πυροδοτήσει, τόσο σε θεσμικό επίπεδο στην Ε.Ε. όσο και για την ελληνική , η απόφαση των Βρετανών υπέρ του Brexit, χωρίς όμως να αναστέλλονται δρομολογημένες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, με κυρίαρχη τη θέσπιση νέου εκλογικού νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα φέρει τον εκλογικό νόμο προς ψήφιση πριν από τα τέλη Ιουλίου, ενώ, μετά τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά και τη σύσκεψη με συνεργάτες τους στο Μαξίμου την Παρασκευή το απόγευμα, κατέληξε στην απόφαση να προτείνει απλή ανα.

Η , εν πολλοίς, αιφνιδιάστηκε από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Ομως, ήδη έχει αναλύσει τις πιθανές παρενέργειές του για την Ελλάδα: Οπως αναφέρουν συνεργάτες του κ. Τσίπρα, πολιτικά, δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν φαινόμενα «ντόμινο», με την ΕΕ να εισέρχεται στη δίνη νέων πιθανών αποχωρήσεων κρατών–μελών, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι από ισχυρές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα επανέλθει στο προσκήνιο το σενάριο της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων. Επίσης, πιθανολογείται ότι η «διακυβερνητική Ευρώπη» (δηλαδή οι αποφάσεις των κρατών–μελών) θα κερδίσει μεγάλο έδαφος έναντι της Κομισιόν. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αφορά άμεσα την Ελλάδα, που αναμένει αποφάσεις για το χρέος. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, με το που θα διαμορφωθεί τους επόμενους μήνες, είναι εξαιρετικά αμφίβολο ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δεχθούν ρυθμίσεις ουσιαστικής απομείωσης του, καθώς θα πρέπει να τις «περάσουν» από τα εθνικά τους κοινοβούλια, στα οποία ενδυναμώνονται οι ακραίες φωνές.

Ανάλογα αποθαρρυντικές είναι, όμως, οι εκτιμήσεις και για τις επιπτώσεις του Brexit στην ελληνική . Η εκτιμάται πως θα εισέλθει σε φάση επιβράδυνσης, καθιστώντας δυσχερέστερη την «ελληνική ανάκαμψη», ενώ το διεθνούς αβεβαιότητας θα επηρεάσει αρνητικά και τις προοπτικές επενδύσεων στη χ.

Πάντως, όπως προαναφέρθηκε, το Brexit σε καμία περίπτωση δεν αναστέλλει τους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, με αιχμή την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Από τον κύκλο των επαφών που είχε το διήμερο Πέμπτης – Παρασκευής ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και από συνομιλίες του με άλλους πολιτικούς παράγοντες, προκύπτει πως βασική του στόχευση είναι, πρώτον, να απομονώσει πολιτικά τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη και, δεύτερον, να δημιουργήσει όρους ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού με τον ίδιο κυρίαρχο στον πέραν της Ν.Δ. χώρο από το κέντρο μέχρι την Αριστερά.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση