Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Επί τάπητος τα εθνικά θέματα Ελλάδας-Κύπρου στο Μαξίμου
Επί τάπητος τα εθνικά θέματα Ελλάδας-Κύπρου στο Μαξίμου

Επί τάπητος τα εθνικά θέματα Ελλάδας-Κύπρου στο Μαξίμου

Τον Πρόεδρο της  Κυπριακής Δημοκρατίας, ίκο Αναστασιάδη,υποδέχθηκε σήμερα στο ο Πρωθυπουργός, Αλέξης ς, προκειμένου να συζητήσουν τα εθνικά θέματα.

Κατά τη διάρκεια της ς οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία επανεκκίνησης των συνομιλιών για δίκαιη και λύση του Κυπριακού, στη βάση του πλαισίου που διαμορφώθηκε κατά τον τερματισμό των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, μην παραγνωρίζοντας παράλληλα και τα υπόλοιπα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Επιπλέον, συνομίλησαν για τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και τις τριμερείς και τετραμερείς συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη περίοδο, οι οποίες συμβάλλουν καθοριστικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Κατά την υποδοχή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ίκου Αναστασιάδη, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης ς, τόνισε:«Νίκο, να σε καλωσορίσουμε στην Αθήνα. Αγαπητέ Πρόεδρε να σε καλωσορίσουμε στην Αθήνα. Είναι μεγάλη η χαρά μας για άλλη μια φορά να έχουμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε. Είναι πάντοτε στενή η επικοινωνία των δύο κυβερνήσεων. Εμείς έχουμε τη δυνατότητα να κουβεντιάζουμε και στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια των Συνόδων Κορυφής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Νομίζω, όμως, ότι όλο αυτό το διάστημα είχαμε τη δυνατότητα από πολύ κοντά να σχεδιάζουμε για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Και, βεβαίως, για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για  δίκαιη και λύση του κυπριακού προβλήματος. Νομίζω ότι αυτή η σταθερή μας στάση έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μίας ευρύτερης στήριξης του διεθνούς παράγοντα στις προσπάθειες  μας και αναγνώρισης της στάσης αυτής. Γνωρίζω βεβαίως, ότι τώρα βρισκόμαστε σε μια νέα περίοδο που πρέπει να κουβεντιάσουμε. Και εγώ με πολύ μεγάλη χαρά θα έχω αυτήν την ευκαιρία, να κουβεντιάσουμε για τις νέες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και για τον τρόπο μέσα από τον οποίο, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις. Και είμαι βέβαιος, θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και οι Ελλαδίτες όπως λέτε εσείς, έχουν πάντοτε εμπιστοσύνη και στην κυπριακή κυβέρνηση και στον κυπριακό λαό για τις επιλογές του».

Στην αντιφώνησή του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε: «Αλέξη μου, σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Πραγματικά, αυτή η στενότατη συνεργασία που αναπτύξαμε όλα τούτα τα χρόνια έχει συμβάλλει σημαντικά στο να δημιουργήσουμε περιφερειακές αλλά και ευρύτερες συνεργασίες. Να επανατοποθετήσουμε στη σωστή βάση το Κυπριακό, σε πτυχές που έχουν σημασία για το μέλλον. Και, βεβαίως, μας δίνεται η ευκαιρία να βρεθούμε  στο εξωτερικό, αλλά οι εκάστοτε συναντήσεις στην Αθήνα ή στην Κύπρο έχουν μία άλλη διάσταση. Και χαίρομαι γιατί σήμερα θα μας δοθεί η ευκαιρία ενόψει και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών να δούμε όλο το φάσμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε μία σειρά από επαφές με τον κ. Τσαβούσογλου, την κυρία Λουτ, να αλληλοενημερωθούμε για τα όσα αφορούν το Κυπριακό. Αλλά, νομίζω θα μας δοθεί η ευκαιρία να δούμε και για τις τριμερείς, τετραμερείς, όπως τις έχουνε χτίσει οι υπουργοί εξωτερικών μας και με τα όσα αφορούν την ενέργεια, την ασφάλεια και την περιφερειακή ειρήνη. Όλα τούτα που οπωσδήποτε έχουν τη σημασία τους και για τη λύση του Κυπριακού. Ας ευχηθούμε ότι οι εξελίξεις στη θα είναι τέτοιες που να βοηθήσουν,  έτσι ώστε να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος, εφόσον και ο ΓΓ κρίνει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Για άλλη μια φορά σε ευχαριστώ και βεβαίως η στενότατη συνεργασία που έχουμε είναι  και το θεμέλιο στις προσπάθειες που καταβάλουμε για να αντιμετωπίσουμε είτε το Κυπριακό είτε άλλα προβλήματα που οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν. Ευχαριστώ, Αλέξη”.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση