Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Επί ποδός οι γιατροί για τις αλλαγές στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία
Επί ποδός οι γιατροί για τις αλλαγές στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία

Επί ποδός οι γιατροί για τις αλλαγές στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία

Θέση μάχης απέναντι στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και στις προωθούμενες για την οργάνωση των πανεπιστημιακών νοσοκομείων λαμβάνουν οι πανεπιστημιακοί γιατροί, που κάνουν λόγο για «καταστροφή στην εκπαίδευση των φοιτητών». Kατηγορούν τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό για «εξυπηρέτηση συντεχνιακών συμφερόντων των συντρόφων του» και τον καλούν «να μην υλοποιήσει σχέδια που θα υποβαθμίσουν την εκπαίδευση των Eλλήνων φοιτητών Ιατρικής και θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα λειτουργίας στις πανεπιστημιακές κλινικές».

Η αιτία είναι η πρόταση σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας «για την αναμόρφωση της οργάνωσης των νοσοκομείων», που περιλαμβάνει και για τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων τη δυνατότητα ανάπτυξης και κλινικών ΕΣΥ σε αυτά αλλά και τη θέσπιση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τα μέλη ΔΕΠ που είναι διαχρονικά αιτία πολέμου για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς.

Ειδικότερα, η πρόταση προβλέπει τη δυνατότητα τροποποίησης των οργανισμών των πανεπιστημιακών νοσοκομείων, ώστε να μπορούν αυτά να περιλαμβάνουν και τμήματα ή μονάδες ΕΣΥ. Ανοιχτό προς συζήτηση παραμένει εάν θα απαγορεύεται ή όχι η λειτουργία τμήματος ΕΣΥ όταν υπάρχει πανεπιστημιακό τμήμα ίδιας ειδικότητας. Επιπλέον, κατοχυρώνεται η παρουσία γιατρών ΕΣΥ σε πανεπιστημιακές κλινικές και εργαστήρια (μέχρι σήμερα η υπηρέτησή τους σε αυτές θεωρείται «απόσπαση»), ενώ δίνεται και η δυνατότητα να οριστεί προσωρινά επιστημονικά υπεύθυνος μιας πανεπιστημιακής κλινικής γιατρός του ΕΣΥ, εφόσον σε αυτή ελλείπει μόνιμο μέλος ΔΕΠ. Τέλος, περιλαμβάνει διάταξη για πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των μελών ΔΕΠ, αν και ο συντάκτης της πρότασης σημειώνει ότι ενδέχεται αυτό να είναι θέμα αποκλειστικής αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση