Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επεσαν οι υπογραφές για την παραχώρηση του 67% του ΟΛΠ στην Cosco
Επεσαν οι υπογραφές για την παραχώρηση του 67% του ΟΛΠ στην Cosco

Επεσαν οι υπογραφές για την παραχώρηση του 67% του ΟΛΠ στην Cosco

Γυρίζει σελίδα ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, μετά την υπογραφή χθες της συμφωνίας πώλησης του 67% στην China Cosco Shipping Corporation Limited. Ο νέος μέτοχος πλειοψηφίας δηλώνει αποφασισμένος να αναπτύξει το εμπορικό λιμάνι στο μεγαλύτερο της Μεσογείου με ταχύτατους ρυθμούς και παράλληλα να αναπτύξει όλες τις δραστηριότητες, όπως της κρουαζιέρας και της ναυπηγοεπισκευής, και να εκσυγχρονίσει τις υποδομές της ακτοπλοΐας. Παράλληλα δεσμεύτηκε, διά του επικεφαλής του, πως θα λειτουργεί τον ΟΛΠ «όχι μόνον ως ένα υπερσύγχρονο λιμάνι, αλλά επιπλέον θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα συνδράμει στην ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας».

Προσέλκυση επενδύσεων

Ο Xu Lirong, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του μητρικού ομίλου China Cosco Shipping Corporation Limited, νούμερο 1 δηλαδή του πρόσφατα συγκροτηθέντος από τη συγχώνευση της Cosco και της China Shipping ομίλου, δεσμεύτηκε επίσης πως ο Πειραιάς θα γίνει κέντρο διανομής του εισερχομένου στην Ευρώπη από την Ασία εμπορίου.

Η συμφωνία πώλησης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ υπογράφτηκε χθες Παρασκευή στο Μαξίμου, παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού, ο οποίος εκτίμησε ότι η επένδυση αυτή θα αποτελέσει αφετηρία για την προσέλκυση και άλλων επενδύσεων. Ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί το Πεκίνο τον Ιούνιο. Πάντως ο πρωθυπουργός δεν παρέστη στην τελετή που ακολούθησε στο Ζάππειο Μέγαρο, όπως είχε ανακοινωθεί. Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, ο πρωθυπουργός είχε επείγουσα τηλεφωνική επικοινωνία σχετικά με τη διαπραγμάτευση. Τον εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Την ώρα που έμπαιναν οι υπογραφές, στον προβλήτα ΙΙΙ του Πειραιά είχε δέσει, μεταξύ πολλών άλλων, το 350 μέτρων πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Cosco Beijing», ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Πλοίο ελληνικών συμφερόντων, του ομίλου Costamare, ναυλωμένο στην κινεζική εταιρεία, και ένα εκ των πολλών χαρακτηριστικών παραδειγμάτων της διμερούς συνεργασίας. Συνεργασία που το Πεκίνο δηλώνει αποφασισμένο να διευρύνει δραστικά, πέραν της ποντοπόρου και των λιμενικών υποδομών, και στην κρουαζιέρα, στον τουρισμό, στην ακτοπλοΐα, στους σταθμούς μεταφόρτωσης αυτοκινήτων αλλά και στη ναυπηγοεπισκευή. Ηδη στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Πειραιά έδεσε πριν από λίγες μέρες το «Castoro Sei», το πρώτο από τα 4 πλοία που έχει κλείσει για επισκευές στην Ελλάδα ο κινεζικός όμιλος.

Οι προσδοκίες για τη δυνητική ανάπτυξη του Πειραιά, με καταλύτη την ιδιωτικοποίηση και τις κινεζικές επενδύσεις, έχουν διαμορφωθεί πλέον σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες, η ιδιωτικοποίηση μπορεί να αποφέρει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα έως και 4 δισ. ευρώ ετησίως στην ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, το συνολικό ακαθάριστο προϊόν από τη δραστηριότητα του ΟΛΠ αναμένεται να προσθέτει στο ΑΕΠ έως και 2,6 δισ. ετησίως το 2025, ενώ, αν συμπεριληφθούν οι επιδράσεις σε κλάδους που αναμένεται να ενισχυθούν από τη βελτίωση των υποδομών μεταφοράς και ναυπηγοεπισκευής, και οι πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, τότε η συνολική συνεισφορά σε όρους παραγόμενου προϊόντος αναμένεται να φτάσει τα 4 δισ. το 2025.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Πρόστιμα για μη χρήση μάσκας σε επιβάτες λεωφορείου - https://t.co/iYk14XF77E -

  • Ασθενής σεισμική δόνηση βόρεια της Αλοννήσου - https://t.co/v5UVol4Znr -

  • Μεθυσμένος προκάλεσε τροχαίο στη Ν. Ιωνία - https://t.co/bxsPr5D6qy -

"Αλιεύοντας" την είδηση