Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Επαναφορά του waiver αποφάσισε η ΕΚΤ
Επαναφορά του waiver αποφάσισε η ΕΚΤ

Επαναφορά του waiver αποφάσισε η ΕΚΤ

Η Ευρωπϊκή Κεντρική Τράπεζ απεφάσισε να επαναφέρει το καθεστώς της κατ΄εξαίρεση επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων (waiver).

Το διοικητικό συμβούλιο της απεφάσισε πριν από λίγο να ξανακάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της τα ελληνικά ομόλογα θα ξεκινήσουν να γίνονται δεκτά και πάλι από τις 29 Ιουνίου. Η ΕΚΤ αφήνει ανοικτό να συμμετάσχουν και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) όμως αυτό θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Θα προηγηθεί όπως αναφέρει η εξέταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Η εξέλιξη αυτή δίνει την δυνατότητα στις να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνότερα κεφάλαια προκειμένου να καλύψουν το χρηματοδοτικό τους κενό. Σημειώνεται ότι το μέσω του μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας από τον οποίον οι έχουν δανειστεί μέχρι σήμερα περίπου 66 δισ. ευρώ κυμαίνεται στο 1,55%. Από την άλλη πλευρά η χρηματοδότηση απευθείας από την ΕΚΤ παρέχεται με μόλις 0,05%. Ωστόσο εκτιμάται ότι στην παρούσα φάση μόνο 7 έως 10 δισ. ευρώ μπορούν να μεταφερθούν από τον στην ΕΚΤ, καθώς οι τράπεζες δεν διαθέτουν επαρκείς εγγυήσεις.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση