Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » ΕΠΑΜ: Πραγματικός εφιάλτης το διπλό νόμισμα
ΕΠΑΜ: Πραγματικός εφιάλτης το διπλό νόμισμα

ΕΠΑΜ: Πραγματικός εφιάλτης το διπλό νόμισμα

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια το τελευταίο διάστημα, όσον αφορά την υιοθέτηση διπλού νομίσματος για την .

Πρόσφατα δημοσιεύματα από διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης όπως της Wall Street Journal της Die Welt αλλά και της βρετανικής Telegraph – που επικαλέστηκε μάλιστα κυβερνητικές πηγές, – αναφέρονται με εκτενή άρθρα στο ενδεχόμενο κυκλοφορίας παράλληλου – διπλού νομίσματος για την Ελλάδα.
Αυτή ήταν και η αιτία που ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας κ. Μάρδας, ήδη από τα τέλη Μαρτίου έσπευσε πανικόβλητος να διαψεύσει μέσω των τις πληροφορίες αυτές, που αναφέρονταν συγκεκριμένα στην έκδοση υποσχετικών τίτλων 500 εκατομμυρίων ευρώ (ΙΟU) για να καλυφθούν εσωτερικά οι υποχρεώσεις της χώρας.
Τα σενάρια αυτά ανατροφοδοτήθηκαν πρόσφατα (17/4) τόσο μέσω του πρακτορείου Reuters που επικαλέσθηκε κύκλους της ΕΚΤ, όσο και από τις ατυχείς δηλώσεις του κ. Μάρδα περί δυσκολίας πληρωμής μισθών και συντάξεων, δεδομένης της οικονομικής ασφυξίας που μας επιβάλλουν οι θεσμοί και των υποχρεώσεων της χώρας για τον μήνα Μάιο που αφορούν στην αποπληρωμή του χρέους.

Οι τελευταίοι υπαινιγμοί του γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε αλλά και οι πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της γερμανικής κυβέρνησης αναφορικά με ένα σχέδιο Β για την Ελλάδα «είτε πρόκειται για Grexit , είτε για την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος» καθιστούν πλέον σαφές, ότι η τρομοκρατική φιλολογία που αναπτύσσεται, μόνο τυχαία δεν μπορεί να είναι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το σενάριο για διπλό νόμισμα στην Ελλάδα ακούγεται έντονα. Κάθε φορά που η χώρα με δόλο, και εκβιασμούς οδηγείται μέσα από την έλλειψη ρευστότητας σε οικονομική ασφυξία και επίσημη χρεοκοπία από τους εταίρους και δανειστές, αναπτύσσεται έντονα και η συγκεκριμένη φιλολογία.

Από το 2010, αφού εξώθησαν την χώρα στον ληστρικό δανεισμό, οι ειδικοί του ΔΝΤ είχαν κατασταλάξει στην άποψη ότι η δημοσιονομική προσαρμογή μέσω του μνημονίου δεν θα οδηγήσει πουθενά.

Πρότειναν την επιλεκτική χρεοκοπία και την εισαγωγή διπλού νομίσματος (μαλακό ευρώ) σε χώρες με αυστηρή επιτήρηση. Είναι γνωστή επίσης μελέτη της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FED), πάλι από το 2010 για εισαγωγή διπλού παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα.

Αλλά και το 2012 την κρίσιμη περίοδο του κουρέματος με το PSI και την ρευστότητας, ήταν ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Πολωνίας Μάρεκ Μπέλκα που διατύπωσε δημόσια αυτό που σχεδιάζουν τα αφεντικά της τρόικας ως «εναλλακτική προσέγγιση» . Η από τις16/3/2012 του ΔΝΤ προεξοφλούσε όχι μόνο την αποτυχία της εσωτερικής υποτίμησης, αλλά και την αναγκαιότητα υλοποίησης μιας «εμπροσθοβαρούς μεταρρύθμισης» που θα επέτρεπε την ταχύτερη υποτίμηση της ελληνικής οικονομίας, εισάγοντας ειδικό νομισματικό καθεστώς μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Με άλλα λόγια όχι μόνο τα σενάρια για διπλό νόμισμα δεν είναι καινούργια, αλλά αποτελούσαν από την απαρχή της ς χρέους στην Ελλάδα, μόνιμες μελέτες απέναντι στην βεβαιότητα για την αποτυχία των προγραμμάτων προσαρμογής. Αφορούσαν δε, εναλλακτικούς τρόπους για την συνεχή παραμονή της Ελλάδας σε κατάσταση χρεοκοπίας, και μόνιμου καθεστώτος γενικής εκποίησης της χώρας.

Στην ελληνική ιστορία η παράλληλη κυκλοφορία νομισμάτων συνδέθηκε άρρηκτα με την φτώχεια την καταστροφή της οικονομίας και το ξεπούλημα της χώρας, με τελευταίο παράδειγμα το διπλό νόμισμα την περίοδο της ναζιστικής κατοχής.
Επί της ουσίας η υιοθέτηση καθεστώτος διπλού νομίσματος, με όποια μορφή κι αν συμβεί, σημαίνει απλά ένα νέο άκρως υποτιμήσιμο νόμισμα για την εσωτερική κυκλοφορία. Ενα νόμισμα που θα χάνει συνεχώς την αξία του, ενώ χρέη και υποχρεώσεις θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται στο σκληρό ευρώ.
Ενας πραγματικός εφιάλτης.

Πλήρως επικίνδυνες είναι και οι απόψεις που εκφράζονται από υποτιθέμενους προοδευτικούς χώρους, που υποστηρίζουν πως μια τέτοια εξέλιξη θα ωφελήσει την χώρα και τους , μιας και θα αποτελέσει τον προθάλαμο για την αποδέσμευση από την , με ευνοϊκούς όρους για την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Όσοι λοιπόν απεργάζονται και συντηρούν αυτά τα σενάρια, είτε εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς, είτε ανήκουν στην χώρα της ανοησίας.

Η ελληνική κυβέρνηση, με τις τελευταίες αποφάσεις και την αντισυνταγματική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία δέσμευσε τα αποθεματικά των ταμείων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, ενισχύει και τροφοδοτεί την συγκεκριμένη φιλολογία. Οσο η ίδια με δημόσια ανακοίνωση δεν τοποθετείται με σαφήνεια στο ζήτημα, τόσο θα παραμένει ύποπτη όσον αφορά τις προθέσεις της και υπόλογη απέναντι στην συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Μόνη λύση στο πλήρες αδιέξοδο που οδηγείται η χώρα, είναι η μη αναγνώριση και διαγραφή του χρέους με μονομερείς ενέργειες, πράξη που δηλώνει εθνικής κυριαρχίας.
Έξοδο από την και την ΕΕ, πλήρης μετάβαση σε εθνικό – κρατικό νόμισμα, με αποκλειστικό το δικαίωμα έκδοσης από το ελληνικό κράτος και παράλληλη εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδας.
Η μόνη πραγματική λύση για την αποδέσμευση από την σπείρα θανάτου που τελεί η χώρα τα 6 χρόνια της οικονομικής κατοχής.
Ο μοναδικός τρόπος για την υλοποίηση του σχεδίου εθνικής ανοικοδόμησης της Ελλάδας και παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας της.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση