Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Εως 75% του εισοδήματος σε εφορία και Ταμεία το 2018
Εως 75% του εισοδήματος σε εφορία και Ταμεία το 2018

Εως 75% του εισοδήματος σε εφορία και Ταμεία το 2018

Εως και το 75% του εισοδήματος θα φθάσουν οι και οι ασφαλιστικές εισφορές το 2018. Περισσότεροι από 1,4 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα επιβαρυνθούν περαιτέρω, καθώς αλλάζει επί τα χείρω ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών.

Είναι ενδεικτικό ότι ένας νέος επαγγελματίας που θα ανοίξει, για παράδειγμα, τα βιβλία του το 2018 θα κληθεί για ετήσιο εισόδημα 5.000 να δώσει στο ελληνικό Δημόσιο και στον ΕΦΚΑ 3.750 και θα του απομείνουν μόλις 1.250 για να ζήσει. Εάν το ετήσιο εισόδημα ανέλθει στις 25.000 ευρώ, η εφορία και ο ΕΦΚΑ θα πάρουν το 50,61% του εισοδήματος. Οσο αυξάνεται το εισόδημα, τόσο διογκώνονται και οι επιβαρύνσεις, και συγκεκριμένα για εισόδημα 70.000 το υφαρπάζει το 64,05% του εισοδήματος. Την ίδια στιγμή, μισθωτοί, συνταξιούχοι και ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν το 2018 να μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα, εξαιτίας της κατάργησης των φοροαπαλλαγών αλλά και της επιβολής νέων φόρων. Μάλιστα, τον Μάρτιο του 2018 επίκειται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που θα αλλάξει ριζικά τη βάση υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

Και αυτό θα συμβεί, καθώς η συμφωνία με τους της χώρας προβλέπει την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών στις λαϊκές περιοχές και στη μείωση των τιμών στις «ακριβές» περιοχές, όπως η Βούλα, η Εκάλη και το Ψυχικό. Για παράδειγμα, αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές της εφορίας στη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι από τα περίπου 700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο που ανέρχεται σήμερα η τιμή ζώνης στα 1.000 ευρώ (που είναι και το ελάχιστο κατασκευαστικό κόστος). Αντιθέτως, στις ακριβές περιοχές οι μειώσεις θα είναι της τάξης του 30%-40%. Εάν παραμείνουν ως έχουν οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιοχές όπως η Δραπετσώνα θα πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ έως και 30%, ενώ, από την άλλη, θα συρρικνωθεί ο ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες στις περιοχές όπου θα γίνουν μειώσεις.

Αυξήσεις από 8% έως και 38% στις εισφορές των επαγγελματιών

Δεν πρόλαβαν καλά καλά να αφομοιώσουν τις δυσβάσταχτες ανατροπές του 2017 στον τρόπο υπολογισμού, στο ύψος αλλά και στην περιοδικότητα καταβολής των εισφορών τους και το 2018 οι περίπου 1,4 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες αντιμετωπίζουν νέες επιβαρύνσεις.

Και αυτό γιατί από το νέο έτος οι εισφορές θα καθορίζονται επί των ακαθάριστων εσόδων, χωρίς δηλαδή την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί, οδηγώντας σε αυξήσεις που θα ξεκινούν από 8% και σταδιακά, με την κατάργηση και των εκπτώσεων που η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει για μερίδα μη μισθωτών, θα φθάσουν έως και 38%. Πρόκειται για επιβάρυνση που «χτυπάει» στην των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων αλλά και των ανθρώπων της εγχώριας ς, οι οποίοι ακόμη, παρά την «αφξη» που δέχονται από το ελληνικό Δημόσιο, καταβάλλοντας για εισφορές και φόρους ακόμη και πάνω από το 70% του εσόδων τους, δηλώνουν τα πραγματικά εισοδήματά τους. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να περιορίσει τη νέα, απότομη επιβάρυνση που θα προκύψει, έχει ήδη προβλέψει ότι το 2018 θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό των εισφορών –για κύρια ασφάλιση 20%, 6,95%, επικούρηση 3,5% και εφάπαξ 4% (όπου προβλέπεται)– το 85% του φορολογητέου εισοδήματος. Βέβαια, το 2019 η έκπτωση του 15% θα καταργηθεί και οι εισφορές θα υπολογιστούν στο 100%. Το έχει εκτιμήσει τη σχετική εξοικονόμηση από το 2018 έως το 2021 σε 128 εκατ. ευρώ, με τα 53 εκατ. ευρώ να εξοικονομούνται το πρώτο έτος και τα υπόλοιπα 70 εκατ. ευρώ το 2019.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση