Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Ενταση στις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας με αφορμή επεισόδια σε ναό στις Δρυμάδες
Ενταση στις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας με αφορμή επεισόδια σε ναό στις Δρυμάδες

Ενταση στις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας με αφορμή επεισόδια σε ναό στις Δρυμάδες

Ένα ακόμη πρόβλημα προστέθηκε στις σχέσεις Ελλάδας – ς, μετά τα επεισόδια που προκλήθηκαν στον Ιερό αό Αγίου Αθανασίου στους Δρυμμάδες  Χειμάρρας από τις αλβανικές αρχές και προκάλεσαν τις έντονες της ελληνικής κυβέρνησης.

Με το επιχείρημα ότι το κτίσμα είναι αυθαίρετο, υπάλληλοι του Δήμου Χειμάρρας επιχείρησαν να κατεδαφίσουν το ναό. Οι αντέδρασαν και ζήτησαν να σταματήσει η κατεδάφιση, παρά το γεγονός ότι έχουν προκαλέσει σχεδόν ανεπανόρθωτη ζημιά στο κτίριο, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες για εικόνων .

Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του  εκφράζει την ανησυχία του για τα επεισόδια, επισημαίνοντας ότι η  ιη απομάκρυνση και η παρεμπόδιση πιστών να προσέλθουν στον τόπο της θρησκευτικής τους λατρείας, η αφαίρεση εικόνων και ιερών σκευών από το χώρο του αού καθώς και οι εκτεταμένες καταστροφές στις οποίες προέβησαν υπάλληλοι του Δήμου Χειμάρρας είναι πράξεις απαράδεκτες και καταδικαστέες, ανεξαρτήτως οιουδήποτε τυχόν νομικού ισχυρισμού και σαφέστατα δεν συνιστούν συστατικά στοιχεία χώρας που θέλει να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Υπογραμμίζει επίσης ότι ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας, η προστασία των χώρων λατρείας και η ανεμπόδιστη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων είναι χαρακτηριστικά εκ των ων ουκ άνευ ενός κράτους δικαίου και θεμελιώδες στοιχείο του κοινοτικού κεκτημένου και του ευρωπαϊκού θεσμικού πολιτισμού.

Το υπουργείο Εξωτερικών αναμένει εξηγήσεις και την άμεση λήψη  μέτρων από πλευράς της αλβανικής κυβέρνησης και προσθέτει ότι η Πρεσβεία της Ελλάδος στα και οι Προξενικές μας Αρχές στην περιοχή έχουν λάβει οδηγίες να παρακολουθούν και να φροντίζουν εκ του σύνεγγυς το ζήτημα. Σημειώνεται ότι το αυτό επιβαρύνει περαιτέρω τις διμερίς σχέσεις Ελλάδας -ς , καθώς είναι γνωστό ότι,  πέραν των προβλημάτων της μειονότητας , υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με την ακύρωση της συμφωνίας του 2009 για τις θαλάσσιες ζώνες, ενώ τα προβλήματα εθνικισμού και μεγαλοιδεατισμού παραμένουν ψηλά στην πολιτική ρητορική του αλβανικού πολιτικού συστήματος.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση