Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Ενστάσεις των θεσμών βάζουν στον πάγο τις νέες δηλώσεις
Ενστάσεις των θεσμών βάζουν στον πάγο τις νέες δηλώσεις

Ενστάσεις των θεσμών βάζουν στον πάγο τις νέες δηλώσεις

Ο Μάρτιος έφθσε, ωστόσο το ηλεκτρονικό σύστημ taxis παραμένει κλειστό και μάλιστα είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Ο λόγος, σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, έγκειται στο ότι τα τεχνικά κλιμάκια δεν έχουν απαντήσει ακόμα σε σημαντικά ζητήματα που άπτονται της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων και αποπληρωμής του φόρου, αλλά κυρίως το πώς θα φορολογηθούν τα εισοδήματα από ενοίκια.

Δεν αποκλείεται δηλαδή οι να κληθούν σε περιορισμένο χρονικό διάστημα να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση, καθώς από τη ενική ραμματεία Δημοσίων Εσόδων διαμηνύουν ότι το σύστημα θα κλείσει στα τέλη Απριλίου.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων λήγει στις 30 Απριλίου. Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου ήταν το σύστημα να ανοίξει στις αρχές Φεβρουαρίου, ωστόσο οι ενστάσεις των θεσμών έχουν «παγώσει» κάθε διαδικασία.

Τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα αφορούν:

1. Στα εισοδήματα από ενοίκια. Αγνωστο παραμένει εάν θα ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του μνημονίου που προβλέπουν την αύξηση των συντελεστών από το 11% που ισχύει σήμερα στο 15% για τα πρώτα 12.000 εισοδήματος από ενοίκια και από το 33% στο 35% για υψηλότερα ποσά. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι τα θα αυξηθούν φέτος κατά 142,2 εκατ. . Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι έχει κατατεθεί βελτιωμένη πρόταση στους πιστωτές της χώρας χωρίς όμως να έχουν την απάντησή τους. Συγκεκριμένα, έχει προταθεί η θέσπιση ενός επιπλέον συντελεστή 40% – 45% για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια πάνω από 40.000 ευρώ. Με την επιβολή του νέου συντελεστή εκτιμάται ότι τα πρόσθετα προσεγγίζουν τα 250 εκατ. ευρώ, κλείνοντας σημαντικό μέρος του δημοσιονομικού κενού, διατηρώντας ταυτόχρονα χαμηλά τους συντελεστές για τους αγρότες.

2. Στην αποπληρωμή των δόσεων. Η κυβέρνηση έχει προτείνει την αλλαγή του τρόπου πληρωμής του φόρου εισοδήματος. Ο νόμος προβλέπει την πληρωμή του φόρου σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από το τέλος Ιουλίου. Το οικονομικό επιτελείο προτείνει από πέντε έως οκτώ μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με τον μήνα που θα καταβληθεί κάθε δόση.

3. Στον τρόπο φορολόγησης των χαμηλά αμειβόμενων και των ανέργων. Συγκεκριμένα, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία πρέπει να επιλυθεί το θέμα της απαλλαγής των χαμηλά αμειβόμενων με «μπλοκάκια» από τα τεκμήρια, έτσι ώστε να αποφευχθεί η υπέρμετρη φορολόγησή τους.

Η νέα διάταξη θα ορίζει ότι όσοι απέκτησαν πέρυσι εισοδήματα έως 6.000 ευρώ θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών που προβλέπει έμμεσο αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ και όχι με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών, εφόσον το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό απενεργοποιούνται τα τεκμήρια για δεκάδες χιλιάδες φορολογουμένους, οι οποίοι εισέπραξαν πέρυσι ελάχιστα ποσά είτε από τόκους καταθέσεων είτε από περιστασιακή (άνεργοι, φοιτητές) και επειδή έχουν στην κατοχή τους ένα αυτοκίνητο απειλούνται με υπέρμετρους φόρους.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση