Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Ενωση Δικαστών για τους «8»: Η Δικαιοσύνη δεν εξαρτά την κρίση της από τις φιλοφρονήσεις ή αποδοκιμασίες πολιτικών
Ενωση Δικαστών για τους «8»: Η Δικαιοσύνη δεν εξαρτά την κρίση της από τις φιλοφρονήσεις ή αποδοκιμασίες πολιτικών

Ενωση Δικαστών για τους «8»: Η Δικαιοσύνη δεν εξαρτά την κρίση της από τις φιλοφρονήσεις ή αποδοκιμασίες πολιτικών

«Η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποκλειστική αρμοδιότητα να κρίνει ζητήματα έκδοσης πολιτών τρίτων χωρών και δεν εξαρτά την κρίση της από φιλοφρονήσεις ή αποδοκιμασίες ελλήνων ή ξένων πολιτικών» αναφέρεται σε της Ενώσεως Δικαστων και Εισαγγελέων σχετικά με όσα ελέχθησαν στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στον διευθυντή της Καθημερινής Αλέξη Παπαχελά.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Οι χθεσινές αναφορές του Προέδρου της Τουρκικής ς περί «διατάραξης του σεβασμού του για την Ελληνική Δικαιοσύνη» και η διαπίστωσή του ότι «μέχρι ένα σημείο λειτουργεί το δικαστικό σύστημα στην » με αφορμή την μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στην , μας υποχρεώνουν να επισημάνουμε τα ακόλουθα:
Σε επιστολή μας με 2 Φεβρουαρίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών αναφέραμε ότι με τρεις αποφάσεις του το Ανώτατο Δικαστήριο της Χς μας στις 26 Ιανουαρίου δέχθηκε, ότι ενδεχόμενη έκδοση των τούρκων αξιωματικών θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους και θα τους εξέθετε σε βασανιστήρια και εξευτελισμό και με το σκεπτικό αυτό αποφάσισε την μη έκδοσή τους. Η προτεραιότητα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, που επιβάλλουν η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, αποτέλεσαν τη βάση των αποφάσεων. Στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών, που ακολούθησε στις 19 Μαϊου στο Κισινάου της Μολδαβίας το ζήτημα που θέσαμε, συζητήθηκε ως κορυφαίο θέμα στην ημερήσια διάταξη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών αντιλαμόμενη την ανεπίτρεπτη πίεση που ασκήθηκε από Κυβέρνηση τρίτου κράτους στο δικαστικό σύστημα της Χς μας, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση πλήρους υποστήριξης.

Η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποκλειστική αρμοδιότητα να κρίνει ζητήματα έκδοσης πολιτών τρίτων χωρών και δεν εξαρτά την κρίση της από φιλοφρονήσεις ή αποδοκιμασίες ελλήνων ή ξένων πολιτικών.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση