Ενισχύεται ο θεσμός της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης
Μερικές ώρες, έως και τρεις εβδομάδες το αργότερο, αρκούν για να επιλυθούν ακανθώδεις, περίπλοκες και νομικά δύσκολες ιδιωτικές διαφορές για εκείνους που προτιμούν, έστω και αν είναι λίγοι προς το παρόν, να προσφύγουν στον θεσμό της διαμεσολάβησης, που ισχύει από το 2010, αλλά ελάχιστα εφαρμόζεται για την εκκαθάριση χιλιάδων ιδιωτικών διαφορών εκτός δικαστηρίων.
Δειλά δειλά, όπως δείχνουν τα στατιστικά δεδομένα του Πρωτοδικείου Αθηνών, ο θεσμός της διαμεσολάβησης κερδίζει δικηγόρους και διαδίκους, οι οποίοι επιλέγουν να λύσουν τις διαφορές τους σύντομα, οικονομικά και πολιτισμένα, παρά να τρέχουν για χρόνια στα δικαστήρια, διεκδικώντας το δίκιο τους, όταν το δικαστικό μας σύστημα ήδη βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Την ώρα που τα δικαστήρια βουλιάζουν από χιλιάδες αδίκαστες υποθέσεις, οι αναβολές στην εκδίκαση των υποθέσεων είναι καθημερινό φαινόμενο και η βραδύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης δεδομένη, ο θεσμός της διαμεσολάβησης προβάλλει ως λύση για την επίλυση χιλιάδων ιδιωτικών διαφορών.
Από τα πρακτικά που ήδη κατατίθενται στο Πρωτοδικείο Αθηνών προς επικύρωση (διαδικασία που γίνεται μέσα σε λίγα λεπτά) προκύπτει ότι υποθέσεις που θα κρατούσαν χρόνια στα δικαστήρια, όχι με μία αλλά με πολλές δίκες, λύνονται σύντομα και οριστικά στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης, η οποία είναι εδώ και χρόνια εξαιρετικά διαδεδομένη σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Τα παραδείγματα ενδεικτικά. Υπόθεση με πολλαπλό αντικείμενο για τη διευθέτηση σωρείας θεμάτων που προέκυψαν μετά τη λύση του γάμου διαδίκων με ανήλικα παιδιά επιλύθηκε μέσω διαμεσολάβησης σε τρεις περίπου εβδομάδες, ξεκαθαρίζοντας οριστικά τα εξής θέματα: Ποιος θα είχε την επιμέλεια των παιδιών, πώς και πότε θα επικοινωνούσε με τα παιδιά ο γονιός που δεν θα έμενε μαζί τους. Πόσο θα πλήρωνε ο καθένας από τους διαζευγμένους στο κοινό στεγαστικό δάνειο που είχαν πάρει ως σύζυγοι, τι θα γινόταν με τα ποσοστά που είχε ο καθένας στην κοινή, προ του διαζυγίου του, επιχείρηση (ανθοπωλείο) και άλλα.
Πηγή: kathimerini.gr