Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / Eνεργοποίηση Μηχανισμών Πολιτικής Προστασίας και RABIT από την Ελλάδα
Eνεργοποίηση Μηχανισμών Πολιτικής Προστασίας και RABIT από την Ελλάδα

Eνεργοποίηση Μηχανισμών Πολιτικής Προστασίας και RABIT από την Ελλάδα

Συμφωνία με τον για συνεργασία στα σύνορα με ΠΓΔΜ

Η Ελλάδα έλαβε χθες, 3/12, τρία μέτρα για να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, ενεργοποιώντας μηχανισμούς της ΕΕ σχεδιασμένους για να συντρέχουν σε καταστάσεις κρίσης.

Η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ για να επωφεληθεί από την υλική υποστήριξη στην αντιμετώπιση της εισροής των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στη χώρα. Η Ελλάδα ζήτησε υλικοτεχνική υποδομή όπως σκηνές, γεννήτριες, κρεβάτια, είδη υγιεινής και κουτιά πρώτων βοηθειών έκτακτης ανάγκης. Αυτή η εθελοντική χορήγηση βοήθειας συντονίζεται από το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης (ΚΣΑΕΑ), το οποίο συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές και τα άλλα που συμμετέχουν στον Μηχανισμό ώστε να υπάρξει ταχεία ανταπόκριση στο αίτημα.

Η Ελλάδα ενέκρινε επίσης σήμερα ένα επιχειρησιακό σχέδιο με τον για νέα επιχείρηση στα ελληνικά σύνορα με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπου ο οργανισμός θα συμβάλλει στην καταγραφή των προσφύγων. Η πρόσληψη επιπλέον υπαλλήλων θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Η Ελλάδα διατύπωσε επίσης επίσημο αίτημα για την ανάπτυξη μιας ομάδας ταχείας επέμβασης (RABIT) στα σύνορα για την παροχή άμεσης στήριξης στα εξωτερικά σύνορα στα νησιά του Αιγαίου. Ο Frontex θα εξετάσει τώρα το αίτημα κατά προτεραιότητα.

Πάνω από 50.000 άνθρωποι έχουν καταφθάσει στην Ελλάδα από την 1η Νοεμβρίου. Ο αριθμός είναι τεράστιος και η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές για να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρόκληση.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Juncker ζήτησε από τον γενικό διευθυντή της Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων να εποπτεύσει από πολύ κοντά αυτήν την διαδικασία, και οι ομάδες της Επιτροπής τους τελευταίους μήνες συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές.

Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ συγκάλεσε Σύνοδο Ηγετών σχετικά με τις ροές προσφύγων κατά μήκος της διαδρομής στα με σκοπό την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που εκτυλίσσεται κατά μήκος αυτής της διαδρομής. Στην εν λόγω Σύνοδο, οι ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ελλάδα, η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και η έπρεπε να ενισχύσουν την διαχείριση των εξωτερικών χερσαίων συνόρων. Επ’ αυτού συμφωνήθηκε ότι ο Frontex θα έπρεπε να βοηθήσει την Ελλάδα όσον αφορά την καταγραφή όσων προσφύγων και μεταναστών δεν έχουν ακόμη καταγραφεί.

Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ μπορεί να ενεργοποιηθεί από κράτος μέλος ή τρίτη χώρα εκτός ΕΕ εφόσον η χώρα αυτή εκτιμά ότι μια κρίση ξεπερνά τις δυνατότητές της. Ο Μηχανισμός αυτός μπορεί να κινητοποιήσει διάφορους τύπους βοήθειας σε είδος, μεταξύ άλλων, μονάδες (ομάδες και εξοπλισμό), στέγη, ιατροφαρμακευτικό υλικό και άλλα είδη εκτός τροφίμων, καθώς και τεχνογνωσία. Τα συμμετέχοντα παρέχουν τη βοήθεια και η Επιτροπή μπορεί να συγχρηματοδοτήσει τη μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης και εμπειρογνωμόνων στη συγκεκριμένη χώρα.

Στην περίπτωση της προσφυγικής κρίσης, η συγχρηματοδότηση έχει αυξηθεί από 55% σε 85%. Για να ανταποκριθεί στις επείγουσες ανάγκες που προκάλεσε η άνευ προηγουμένου εισροή προσφύγων και μεταναστών, ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ έχει επί του παρόντος ενεργοποιηθεί από πέντε χώρες εντός του 2015. Ο Μηχανισμός έχει ενεργοποιηθεί από την Ουγγαρία (το αίτημα παροχής βοήθειας ικανοποιήθηκε) και την Σερβία τον Σεπτέμβριο. Η Σλοβενία και η Κροατία ενεργοποίησαν τον Μηχανισμό τον Οκτώβριο.

Τα κράτη μέλη μπορούν να ζητήσουν την Ομάδων Ταχείας Επέμβασης στα Σύνορα (RABIT) για την παροχή άμεσης στήριξης σε περιπτώσεις επείγουσας ή έκτακτης μεταναστευτικής πίεσης. Ο Μηχανισμός παρέχει επιχειρησιακή συνδρομή για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Ο Frontex χρηματοδοτεί και αποστέλλει τεχνικούς και ανθρώπινους πόρους από τα κράτη μέλη. Ο Μηχανισμός έχει ενεργοποιηθεί μόνο μία φορά, αλλά με : στο πλαίσιο επιτυχημένης επιχείρησης στα ελληνοτουρκικά σύνορα το 2010 σταθεροποιήθηκε η κατάσταση και μειώθηκε ο αριθμός των αφίξεων.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Πανελλαδικές Εξετάσεις των υποψηφίων των ΕΠΑΛ #πανελλαδικέςεξετάσεις - https://t.co/DIb9ZDTZPE -

  • Τελευταίος ύπνος για 25χρονο στο Βόλο #αιφνίδιοςθάνατος - https://t.co/zUjCfM8Q51 -

  • Στο Νοσοκομείο 4 άτομα μετά από #τροχαίο στον περιφερειακό #τροχαίο - https://t.co/PDDmRA6Eww -

"Αλιεύοντας" την είδηση