Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ενέκρινε η Κομισιόν την πώληση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων
Ενέκρινε η Κομισιόν την πώληση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων

Ενέκρινε η Κομισιόν την πώληση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων

«Πράσινο φως» έδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ολοκλήρωση της πώλησης των περιφερειακών αεροδρομίων στην Ελλάδα. Σε ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι η ίδια κατέληξε στο συμπέρασμα «ότι οι συμβάσεις παραχώρησης για 14 περιφερειακούς αερολιμένες στην Ελλάδα ανατέθηκαν με όρους της αγοράς και, ως εκ τούτου, δεν συνεπάγονται κρατική ενίσχυση». Στην πράξη, η Κομισιόν, οργανωμένα και συντεταγμένα, ολοκληρώνει τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά τη μεταβίβαση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport Greece.

Αυτή που καθυστερεί είναι η Ελλάδα, στην οποία εκκρεμεί η συμφωνία της εταιρείας που αναλαμβάνει τα αεροδρόμια με το ΕΚΑΒ. Πρόκειται για το έργο παροχής υπηρεσιών πρώτων βοηθειών στους χώρους του αεροδρομίου, η σύμβαση του οποίου πηγαινοέρχεται μεταξύ Fraport και υπουργείου Υγείας. Το τελευταίο φαίνεται να θέλει να αποκομίσει κέρδος από τη συγκεκριμένη υπηρεσία που θα παράσχει στον ιδιώτη επενδυτή. Η Fraport υποστηρίζει ότι τέτοιου είδους (κρατικές) υπηρεσίες, τις έχει πληρώσει μέσω του υπέρογκου τιμήματος που καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο και το οποίο σε βάθος 40ετίας θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στη σχετική διαμάχη, εμμέσως πλην σαφώς, λαμβάνει μέρος και η Κομισιόν. Η τελευταία τάσσεται υπέρ της παραχωρησιούχου εταιρείας, αφού όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «η παροχή ή η προμήθεια ορισμένων δημόσιων υπηρεσιών από το ελληνικό κράτος (όπως η εναέρια κυκλοφορία, οι αστυνομικοί και τελωνειακοί έλεγχοι στους οικείους αερολιμένες) δεν παρέχει οικονομικό πλεονέκτημα στον φορέα εκμετάλλευσης του αερολιμένα και συνεπώς δεν συνιστά κρατική ενίσχυση υπέρ του». Η ανακοίνωση δεν αναφέρεται ονομαστικά στις υπηρεσίες παροχής πρώτων βοηθειών, αλλά γενικά στις δημόσιες υπηρεσίες.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Βραβεία «Μαρκατά» σε φοιτητές δημοσιογραφίας - https://t.co/XLPkbjnbhQ -

  • Δύο οχήματα θα στείλει στην Καρδίτσα ο Δήμος Βόλου - https://t.co/CS4D3hc43G -

  • Προκαταρκτική εξέταση για τις καταλήψεις στα σχολεία της Μαγνησίας - https://t.co/OszVlh0mpC -

"Αλιεύοντας" την είδηση