Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Ενδιαφέρον Κινέζων, Ρώσων και Ιταλών για το 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Ενδιαφέρον Κινέζων, Ρώσων και Ιταλών για το 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Ενδιαφέρον Κινέζων, Ρώσων και Ιταλών για το 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

«Ζωηρεύει» ο ανταγωνισμός για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς πλησιάζει η υποβολή των μη-δεσμευτικών προσφορών. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τους Κινέζους της , που εξετάζουν το ενδεχόμενο συμμετοχής, στον σχετικό διαγωνισμό επανέκαμψαν οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι (RZD), ενώ για πρώτη φορά εμφανίσθηκε η ιταλική εταιρεία Trenitalia.

Από την άλλη πλευρά, οριστική θεωρείται η απόσυρση της αμερικανικής εταιρείας Watco Companies LLC, που είχε ενδιαφερθεί στον αρχικό διαγωνισμό πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Επίσης, στον διαγωνισμό δεν αναμένεται να συμμετάσχουν οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι SNCF. Η γαλλική εταιρεία είχε συμμετάσχει στην πρώτη υποβολή αρχικού ενδιαφέροντος, χωρίς ωστόσο να επιδείξει έκτοτε κανένα άλλο ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Για το ΤΑΙ οι τελευταίες εξελίξεις αποτέλεσαν μεγάλη ανακούφιση, δεδομένου ότι μέχρι τώρα έβλεπαν τους ενδιαφερόμενους έναν έναν να αποχωρούν. Μόνον η φάνηκε να παραμένει στο παιχνίδι, αλλά και αυτό δεν θεωρούνταν δεδομένο. «Το ενδιαφέρον αναθερμάνθηκε κυρίως μετά τις εξελίξεις στον ΟΛΠ και τα βήματα που έγιναν για την αποκρατικοποίησή του», παραδέχεται στέλεχος του ΤΑΙ. Το ίδιο στέλεχος, μάλιστα, ευχήθηκε με τις νέες συμ στον διαγωνισμό να υπάρξει ουσιαστικός ανταγωνισμός στη διεκδίκηση της εταιρείας ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Το ενδιαφέρον για την ελληνική εταιρεία σιδηροδρομικής εκμετάλλευσης αναμένεται ότι θα οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Συγκεκριμένα, την ερχόμενη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016 έχει προγραμματιστεί η υποβολή αρχικού ενδιαφέροντος για το 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, και επιδίωξη είναι η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών να πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Απριλίου 2016. Η προοπτική αυτή αναμφίβολα θα «παρασύρει» και τον διαγωνισμό πώλησης της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΣΣΤΥ) – η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών τώρα προγραμματίζεται να συμπέσει με εκείνη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Αρχικά η υποβολή αυτή για την ΣΣΤΥ είχε προγραμματιστεί για τα μέσα Μαρτίου, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, η γαλλική Alstom υπέβαλε αίτημα ώστε η υποβολή των προσφορών να γίνει μετά τη γνωστοποίηση του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου, προκειμένου αυτά να συμπεριληφθούν στο επιχειρησιακό της σχέδιο (business plan). Το ΤΑΙΠΕΔ ικανοποίησε το σχετικό αίτημα, δεδομένου ότι και το ίδιο επιθυμεί να συνδυαστούν χρονικά οι αποκρατικοποιήσεις των ΕΕΣΣΤΥ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ωστόσο, «κλειστά χαρτιά» κρατά το ΤΑΙΠΕΔ για το ενδεχόμενο να καθυστερήσει περαιτέρω από τις 26 Απριλίου η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, πάντως, σημείωναν ότι ο προγραμματισμός κινείται με στόχο η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών και για τις δύο επιχειρήσεις να πραγματοποιηθεί λίγο πριν από το ελληνικό Πάσχα.

Ο νέος ενδιαφερόμενος για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η Trenitalia, είναι ελεγχόμενη (100%) από το ιταλικό Δημόσιο. Ανήκει στον όμιλο Ferrovie dello Stato Italiane Group και θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες στον τομέα της εκμετάλλευσης σιδηροδρομικού δικτύου. Το 2014, η εταιρεία είχε 8,5 δισ. και κέρδη 300 εκατ. δολ. Η εταιρεία πρόσφατα ανακοίνωσε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του στόλου των τρένων ύψους 4,5 δισ. , με στόχο την απόκτηση 500 νέων ηλεκτροκίνητων και ντιζελοκίνητων συρμών.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση