Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Eνας στους τρεις δεν θα εισαχθεί σε ΑΕΙ
Eνας στους τρεις δεν θα εισαχθεί σε ΑΕΙ

Eνας στους τρεις δεν θα εισαχθεί σε ΑΕΙ

Συνολικά 103.366 υποψήφιοι θα συμμετάσχουν φέτος στην μάχη των Πανελλαδικών Εξετάσεων, διεκδικώντας μία από τις 69.985 θέσεις που ορίσθηκαν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017. Δηλαδή, 33.381 υποψήφιοι δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από την ανάληψη της εξουσίας τον Ιανουάριο του 2015 μιλούσε για ελεύθερη πρόσβαση και λαϊκιστικά επέκρινε τις προηγούμενες κυβερνήσεις γιατί δεν «άνοιγαν» τα ΑΕΙ, παριστάνοντας ότι δεν κατανοεί τόσο τις δυνατότητες των ΑΕΙ (σε προσωπικό και σε υποδομές), όσο και την οργάνωση της ελληνικής οικονομίας.

Χθες, ένα χρόνο μετά, ο υπουργός Παιδείας Νίκος και η αναπληρώτριά του, αρμόδια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, Σία Αναγνωστοπούλου, ανακοίνωσαν ότι το ένας στους τρεις (το 32,2% το ακριβές ποσοστό) δεν έχει θέση στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, χωρίς ωστόσο να εξηγήσουν γιατί δεν αποφασίζουν την ελεύθερη πρόσβαση. Την ίδια στιγμή, επί της φετινής διαδικασίας των πανελλαδικών, η ηγεσία του υπουργείου ακόμη δεν έχει ανακοινώσει πόσες θέσεις επί του συνόλου θα δοθούν στους αποφοίτους προηγούμενων ετών που επέλεξαν να εξετασθούν με το παλαιό σύστημα (6 μαθήματα) και πόσες στους τελειόφοιτους και όσους απόφοιτους επέλεξαν το νέο σύστημα (4+1 μαθήματα).

Ειδικότερα, από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτουν τα ακόλουθα:

• Το γενικό ποσοστό επιτυχίας είναι 67,7% (69.985 θέσεις για 103.366 υποψηφίους). Αυτό αναμένεται να βελτιωθεί, με δεδομένο ότι πάντα λιγότεροι υποψήφιοι σε σχέση με όσους δήλωσαν συμμετοχή στις καταθέτουν δελτίο τον Ιούνιο.

• Από τους 103.366 υποψηφίους οι 7.085 θα εξετασθούν με το παλαιό σύστημα (ποσοστό 6,85%).

• Η μεγαλύτερη κατηγορία είναι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ), ημερησίων και εσπερινών: συνολικά 85.313 υποψήφιοι και εξ αυτών οι περισσότεροι – 83.318 είναι και απόφοιτοι ημερήσιου λυκείου. Από αυτούς οι 79.923 θα εξετασθούν με το νέο σύστημα και οι 3.395 με το παλαιό. Αρα, το 4% των υποψηφίων ημερησίων ΓΕΛ επέλεξε το παλαιό σύστημα.

• 2.457 υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) επέλεξε το παλαιό σύστημα με την Ομάδα Α (υποψήφιοι για ΤΕΙ – με 4 μαθήματα εξέταση), αποτελώντας το 13,8% συνολικά των υποψηφίων ημερησίων ΕΠΑΛ. Επίσης, 56 υποψήφιοι ημερησίων κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής με την Ομάδα Β (για μία θέση στα πανεπιστήμια).

Οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 16 Μαΐου, όπως πάντα με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας, στο οποίο περιλαμβάνεται η Εκθεση. Μέσα στον Απρίλιο, οι υποψήφιοι θα πρέπει να αποκτήσουν από το λύκειο που υπέβαλαν την αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις, το δελτίο εξεταζομένου, με το οποίο θα προσέρχονται στο εξεταστικό κέντρο.

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Προς ολοκλήρωση οι εργασίες ασφαλτόστρωσης του δρόμου από Αμποβό (Αφύσσου) προς παραλία Ραζή στον Προφήτη Ηλία… - https://t.co/EtOegWm861 -

  • Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένια μετάλλια από Ντούσκο και Αναστασιάδου #κωπηλασία - https://t.co/8Ttc1EJXEy -

  • Τσιτσιπάς: Στον επόμενο γύρο του Roland Garros #ΣτέφανοςΤσιτσιπάς - https://t.co/1bVwW98YiE -

"Αλιεύοντας" την είδηση