Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / Ένας χρόνος από την έναρξη ισχύος της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό
Ένας χρόνος από την έναρξη ισχύος της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό

Ένας χρόνος από την έναρξη ισχύος της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα ενημερωτικό δελτίο ενόψει της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την έναρξη ισχύος της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου. Η δήλωση έχει συμβάλει στη των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και της απώλειας ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα. Αυτό καταδεικνύει σαφώς ότι το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες και τους πρόσφυγες μπορεί να εξουδετερωθεί. Συνεπώς παρά τις αντίξοες συνθήκες, ο πρώτος χρόνος εφαρμογής της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας έχει αποφέρει απτά αποτελέσματα.

Μολονότι χρειάζεται να καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες από όλες τις πλευρές και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας έχει εξελιχθεί σε σημαντικό στοιχείο της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού από την ΕΕ.

Η Ελλάδα, ως βασική πύλη εισόδου για τους πρόσφυγες από την Τουρκία, υποστηρίχτηκε από την ΕΕ στη δημιουργία κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης, καθώς και στη διαδικασία των μετεγκαταστάσεων. Επιπλέον, η Ελλάδα βοηθήθηκε με περισσότερο από 1 δισ. από το 2015 για την διαχείριση του προσφυγικού και υποστηρίχτηκε με την αποστολή εμπειρογνωμόνων της EASO και αξιωματικών της FRONTEX, καθώς και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αποτέλεσμα την ουσιαστική των ροών και των θανάτων στο Αιγαίο.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Κλοπή δικύκλου στους Αγ. Αναργύρους (Καπακλί) #κλοπήδικύκλου - https://t.co/V2PaLQrK6W -

  • Σε κινητοποιήσεις οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας #ΙατρικοίΣύλλογοι - https://t.co/zNS52EdfHm -

  • Στο λιμάνι του Βόλου το «SILVER SPIRIT» #SilverSpirit - https://t.co/5r8ngkpL50 -

"Αλιεύοντας" την είδηση