Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Εμμεσοι φόροι και κακοκαιρία ενίσχυσαν τον πληθωρισμό στο 1,3% τον Φεβρουάριο
Εμμεσοι φόροι και κακοκαιρία ενίσχυσαν τον πληθωρισμό στο 1,3% τον Φεβρουάριο

Εμμεσοι φόροι και κακοκαιρία ενίσχυσαν τον πληθωρισμό στο 1,3% τον Φεβρουάριο

Πληθωρισμό για δεύτερο συνεχόμενο μήνα εμφάνισε η , μετά τη μακρά περίοδο αρνητικού πληθωρισμού, με τις να «φουσκώνουν» από την έμμεσων φόρων και τελών, αλλά και λόγω της κακοκαιρίας που επικράτησε το προηγούμενο διάστημα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) ο ενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έκλεισε τον Φεβρουάριο του 2017 με 1,3%. Η μεγαλύτερη αύξηση σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2017 καταγράφεται στην τιμή του φυσικού αερίου. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στο αυξημένο ενεργειακό κόστος που πλήρωσε η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) για την εισαγωγή στην Ελλάδα πρόσθετων φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), προκειμένου να μην ξεμείνουμε από . Το κόστος αυτό πέρασε στις Εταιρείες Παροχής Αερίου και με τη σειρά τους αυτές το μετακύλισαν στους καταναλωτές. Εντύπωση προκαλεί και η νέα αύξηση της τιμής του καφέ, κατά 7,4% τον Φεβρουάριο του 2017 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2017. Είχε προηγηθεί, βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, αύξηση της τιμής του καφέ κατά 5,4% τον Ιανουάριο του 2017 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016. Υπενθυμίζεται ότι από 1/1/2017 επιβλήθηκε στον καφέ κατανάλωσης από 2 έως 4 ευρώ ανά κιλό.

Σε ετήσια βάση παρατηρούνται αυξήσεις στις ακόλουθες ομάδες αγαθών – υπηρεσιών:

• Κατά 1,4% στην ομάδα «Διατροφή και μη » λόγω αύξησης των τιμών σε νωπά και λαχανικά, ελαιόλαδο, πατάτες και στον καφέ.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση