Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Εμμεσοι φόροι και κακοκαιρία ενίσχυσαν τον πληθωρισμό στο 1,3% τον Φεβρουάριο
Εμμεσοι φόροι και κακοκαιρία ενίσχυσαν τον πληθωρισμό στο 1,3% τον Φεβρουάριο

Εμμεσοι φόροι και κακοκαιρία ενίσχυσαν τον πληθωρισμό στο 1,3% τον Φεβρουάριο

Πληθωρισμό για δεύτερο συνεχόμενο μήνα εμφάνισε η ελληνική οικονομία, μετά τη μακρά περίοδο αρνητικού πληθωρισμού, με τις τιμές να «φουσκώνουν» από την αύξηση έμμεσων φόρων και τελών, αλλά και λόγω της κακοκαιρίας που επικράτησε το προηγούμενο διάστημα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής () ο Τιμών Καταναλωτή έκλεισε τον Φεβρουάριο του με αύξηση 1,3%. Η μεγαλύτερη αύξηση σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του καταγράφεται στην τιμή του φυσικού αερίου. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στο αυξημένο ενεργειακό κόστος που πλήρωσε η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) για την εισαγωγή στην Ελλάδα πρόσθετων φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), προκειμένου να μην ξεμείνουμε από . Το κόστος αυτό πέρασε στις Εταιρείες Παροχής Αερίου και με τη σειρά τους αυτές το μετακύλισαν στους . Εντύπωση προκαλεί και η νέα αύξηση της τιμής του καφέ, κατά 7,4% τον Φεβρουάριο του σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του . Είχε προηγηθεί, βάσει των στοιχείων της , αύξηση της τιμής του καφέ κατά 5,4% τον Ιανουάριο του 2017 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016. Υπενθυμίζεται ότι από 1/1/2017 επιβλήθηκε στον καφέ κατανάλωσης από 2 έως 4 ανά κιλό.

Σε ετήσια βάση παρατηρούνται στις ακόλουθες ομάδες αγαθών – υπηρεσιών:

• Κατά 1,4% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» λόγω αύξησης των τιμών σε νωπά φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο, πατάτες και στον καφέ.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Η ΠΠΜ απαιτεί μετρήσεις για #διοξίνες στο Βόλο και παύση της καύσης σκουπιδιών #διοξίνες - https://t.co/tt396b1rMI -

  • Στην εκδήλωση της Πανθεσσαλικής Στέγης για τον Παπαδιαμάντη η αντιπεριφερειάρχης ΠΕΜΣ - https://t.co/ZZTHlCiVge… -

  • Όμιλος δημοσιογραφίας στο πρότυπο Γυμνάσιο Βόλου #όμιλοςδημοσιογραφίας #πρότυποΓυμνάσιοΒόλου - https://t.co/2Sv5uZg1iA -

"Αλιεύοντας" την είδηση