Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Εμμεσοι φόροι και κακοκαιρία ενίσχυσαν τον πληθωρισμό στο 1,3% τον Φεβρουάριο
Εμμεσοι φόροι και κακοκαιρία ενίσχυσαν τον πληθωρισμό στο 1,3% τον Φεβρουάριο

Εμμεσοι φόροι και κακοκαιρία ενίσχυσαν τον πληθωρισμό στο 1,3% τον Φεβρουάριο

Πληθωρισμό για δεύτερο συνεχόμενο μήνα εμφάνισε η ελληνική οικονομία, μετά τη μακρά περίοδο αρνητικού πληθωρισμού, με τις τιμές να «φουσκώνουν» από την αύξηση έμμεσων φόρων και τελών, αλλά και λόγω της κακοκαιρίας που επικράτησε το προηγούμενο διάστημα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έκλεισε τον Φεβρουάριο του 2017 με αύξηση 1,3%. Η μεγαλύτερη αύξηση σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2017 καταγράφεται στην τιμή του φυσικού αερίου. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στο αυξημένο ενεργειακό κόστος που πλήρωσε η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) για την εισαγωγή στην Ελλάδα πρόσθετων φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), προκειμένου να μην ξεμείνουμε από ρεύμα. Το κόστος αυτό πέρασε στις Εταιρείες Παροχής Αερίου και με τη σειρά τους αυτές το μετακύλισαν στους καταναλωτές. Εντύπωση προκαλεί και η νέα αύξηση της τιμής του καφέ, κατά 7,4% τον Φεβρουάριο του 2017 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2017. Είχε προηγηθεί, βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, αύξηση της τιμής του καφέ κατά 5,4% τον Ιανουάριο του 2017 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016. Υπενθυμίζεται ότι από 1/1/2017 επιβλήθηκε στον καφέ ειδικός φόρος κατανάλωσης από 2 έως 4 ευρώ ανά κιλό.

Σε ετήσια βάση παρατηρούνται αυξήσεις στις ακόλουθες ομάδες αγαθών – υπηρεσιών:

• Κατά 1,4% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» λόγω αύξησης των τιμών σε νωπά φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο, πατάτες και στον καφέ.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Κορωναϊός: η Επιτροπή κατέληξε σε μια πρώτη συμφωνία για ένα δυνητικό εμβόλιο - https://t.co/l1xLOgeqHl -

  • Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου: Ανοιχτή επιστολή προς βουλευτές Μαγνησίας - https://t.co/VNFdKbPwfa -

  • Μνήμη Αγίου Νεομάρτυρος Αποστόλου του Νέου - https://t.co/qadBfhsQC9 -

"Αλιεύοντας" την είδηση