Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Ελληνικό σχέδιο, η επιλογή του κοινού για το επετειακό κέρμα της Ε.Ε.
Ελληνικό σχέδιο, η επιλογή του κοινού για το επετειακό κέρμα της Ε.Ε.

Ελληνικό σχέδιο, η επιλογή του κοινού για το επετειακό κέρμα της Ε.Ε.

Η 29η Ιουνίου 2015 είνι η 30ή επέτειος της ς των ηγετών της Ε.Ε. να επιλέξουν την ευρωπαϊκή σημαία ως επίσημο έμβλημα της Ένωσης. Με την ευκαιρία αυτή, οι 19 χώρες της ζώνης του αποφάσισαν να εκδώσουν κοινό αναμνηστικό κέρμα των δύο , που θα έχει επιλεγεί από το κοινό μέσω διαγωνισμού.
Νικητής του διαγωνισμού είναι ο κ. ιώργος Σταματόπουλος, χαράκτης της Τράπεζας της Ελλάδας.

Αναλύοντας την πρότασή του για το νόμισμα, ο νικητής του διαγωνισμού δήλωσε: «Η σημαία αποτελεί ενωτικό σύμβολο για ανθρώπους και πολιτισμούς που συμμερίζονται οράματα και ιδέες για ένα καλύτερο μέλλον. Το σχέδιο απεικονίζει δώδεκα άστρα που σχηματίζουν ανθρώπινες μορφές γύρω από τη γέννηση μιας νέας Ευρώπης.»

Περίπου 75 εκατ. κέρματα με το νέο σχέδιο θα κοπούν από τις 19 χώρες της ζώνης του ευρώ και θα αρχίσουν να κυκλοφορούν το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Πάνω από 000 άτομα σε ολόκληρη την ευρωζώνη ψήφισαν σε διαδικτυακό διαγωνισμό που διοργάνωσε η ενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 30 % του συνόλου των ψήφων συγκέντρωσε ο κ. Γιώργος Σταματόπουλος, της Τράπεζας της Ελλάδας.

Ο Αρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο Valdis Dombrovskis, δήλωσε: «Κάθε λίγα χρόνια, η ΕΕ σηματοδοτεί κάποια καίρια στιγμή στην ιστορία της, εκδίδοντας κοινό αναμνηστικό κέρμα ευρώ. Φέτος γιορτάζουμε την τριακοστή επέτειο από την υιοθέτηση της ευρωπαϊκής σημαίας ως επίσημου εμβλήματος της ΕΕ. Χαιρετίζω το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδας που επελέγη από το κοινό, καθώς και τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων Ευρωπαίων πολιτών στη διαδικασία επιλογής του.»

Τα εθνικά νομισματοκοπεία της ζώνης του ευρώ προσκλήθηκαν να υποβάλουν σχέδια για το αναμνηστικό κέρμα βάσει παραστάσεων της σημαίας της ΕΕ. Στη συνέχεια, μια κριτική επιτροπή προεπέλεξε τα πέντε καλύτερα σχέδια ή υποδείγματα που υποβλήθηκαν στην κρίση του κοινού μέσω ηλεκτρονικής ς.

Τα κέρματα του ευρώ έχουν μία όψη κοινή για όλες τις χώρες και μία στην οποία παρουσιάζονται εθνικές παραστάσεις όπως ιστορικές μορφές και σύμβολα. Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να εκδίδουν αναμνηστικά κέρματα με ειδικό σχεδιασμό για τον εορτασμό γεγονότων μείζονος εθνικής ή ευρωπαϊκής σημασίας.

Για τέταρτη φορά τα κράτη -μέλη της ζώνης του ευρώ συμφώνησαν να εκδώσουν αναμνηστικό κέρμα με κοινό σχέδιο στην «εθνική» όψη. Πρώτη φορά ήταν το 2007, για τον εορτασμό της 50ής επετείου της Συνθήκης της ς. Δεύτερη, το 2009, με τη συμπλήρωση 10 ετών λειτουργίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Αναμνηστικό κέρμα εκδόθηκε επίσης το 2012 για τη 10η επέτειο από την εισαγωγή των χαρτονομισμάτων και των κερμάτων ευρώ.

Τα αναμνηστικά κέρματα είναι πάντοτε ονομαστικής αξίας δύο ευρώ και προορίζονται για κυκλοφορία σε όλη την ευρωζώνη.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση